Invatarea unei limbi staine la varste mici

invatarea unei limbi straineIn ultima vreme a devenit un trend ca cei mici sa invete una sau mai multe limbi straine, si asta intr-un timp foarte scurt. In avalansa de informatii noi, parintilor le este dificil sa analizeze, sa compare diferitele oferte ale centrelor educationale si ale gradinitelor. De aceea, m-am gandit sa vin in intampinarea parintilor cu cateva sfaturi care sper ca le vor fi utile in alegerea limbii straine si a locului unde vor avea loc aceste activitati.

In primul rand, aveti grija la durata lectiei, daca prichindelul Dvs este in varsta de pana la 5 ani, lectia va trebui sa aiba o durata cuprinsa intre 30 si 45 de minute, iar daca are peste 6 ani, lectiile pot dura o ora.

Apoi, grupa in care va invata cel mic; recomand metoda de invatare individuala, sau in grupe de maxim 5 copii, cu varste apropiate.

Metodele de invatare trebuie sa se adapteze nevoilor micutilor, sa le fie puse la dispozitie imagini sau cartonase cu desene atractive, mijloace audio sau video cu diferite cantecele, poezii, scurte povesti. Este important  sa se joace invatand, si sa invete jucandu-se. Fiecare copil invata in ritmul sau, unii mai repede decat altii.

Problemele apar atunci cand realizam ca celui mic nu ii place o limba straina, de exemplu daca prima data a invatat engleza si apoi limba germana, exista riscul ca cea din urma sa nu-i placa atat de mult. Ce este de facut? In primul rand, schimbati metoda de predare, si inlocuiti-o cu una mai atractiva, mai interesanta, jucati-va mai mult cu el, si dati-i un ragaz, puteti micsora durata lectiei. Iar ca ultima solutie sa interupeti cursul respectiv, urmand sa il reluati peste o anumita perioada de timp, care depinde de fiecare copil, si  tot parintelui ii apartine decizia de a schimba gradinita, centrul sau grupa, sau chiar profesorul.

Cum comunicam cu profesorul si ce asteptari sa avem de la acesta?

Parintele este cel care alege, sau ar trebui sa aleaga profesorul. Cei doi trebuie sa comunice bine, parintii ii vor vorbi la inceput despre temperamentul copilului, despre ce ii place sa faca si ce nu.

La randul sau profesorul va informa parintele despre progresele facute, despre comportamentul avut de cursant in timpul lectiei, si de preferat, saptamanal sau lunar va da parintelui un dosar cu fisele si cuvintele invatate de copil. In acest fel va stii ce invata coplul sau, care sunt temele studiate, samd.

In orice caz, nu stresati copilul inutil, nu il obligati, asa cum am mentionat mai sus, schimbati metoda de invatare.

Articol pus la dispozitie de www.arseni-education.ro, pentru orice nelamuriri sau sugestii folositi cu incredere adresa de mail : andreea@arseni-education.ro

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.