Insula Sicilia

Sicilia ,cea mai mare şi cea mai importantă insulă mediteraneană îşi datorează vechiul nume „tasselo” formei sale triunghiulare. Sicilia este mai mult decat o insulă, este una dintre cele mai cunoscute destinaţii de vacanţă, lucru datorat în primul rând litoralului său precum şi a frumoasei naturi ce o acoperă.

Insula este o continuare a lanţului muntos Apenini şi Atlas. Cândva a fost legată de Calabria, Strâmtoarea Messina, care o desparte de Italia, este azi mai îngustă decât în timpurile de odinioară. Insula este o regiune muntoasă de la Nord la Est, cu un platou central, coborând spre sud, până la câmpia fertilă de coastă.

Vulcanul Etna, situat în Catania, cel mai mare vulcan din Europa, domină estul şi o parte din centrul Siciliei. Insula este una unică şi plină de artă, arheologii, istorie, folclor şi peisaje frumoase. Sicilia este o insula a contrastelor, iar istoria sa este una dintre cele mai fascinante din lume.

Relieful este schimbător cu o parte de câmpie în jurul oraşului Palermo şi  mai multe grupari muntoase – o prelungire a Munţilor Apenini. Climatul este foarte blând, fapt ce permite cultivarea citricelor precum portocali, lămâi, mandarini dar şi a viţei de vie, cerealelor, măslinilor, nucilor, etc. Sicilia are şi o bogată floră tropică, caracterizată prin palmieri, banane, bambuşi, papirus şi culturi de bumbac.

Călătoriţi puţin mai departe şi veţi fi surprins din nou când veţi descoperi un magnific templu grec, o impunătoare biserică normandă sau un orăşel baroc cu palazzi elegante de culoarea mierii. Să nu uităm cea mai importantă atracţie de pe insulă: vulcanul Etna, care domină oraşul Catania şi staţiunea Taormina. Liniştit la exterior, dar plin de viaţă în interior, Etna este un simbol al modului de viată sicilian.

Cultura şi tradiţiile insulei Sicilia sunt în mare parte cunoscute în lumea întreagă, sicilienii fiind mari păstrători de tradiţii, indiferent în ce parte a lumii au migrat. Dar mai mult decât atât, Sicilia este un tărâm în care de-a lungul istoriei s-au amestecat mai multe civilizaţii şi culturi: normanzi, spanioli araginezi, mauri din nordul Africii, greci antici, fenicieni şi romani. O parte dintre oraşele de pe insulă sunt doar mari aglomerări urbane – Catania sau Messina, însă sunt şi destinaţii de o mare valoare istorică, ce deţin ruine antice importante – Siracuza, Taormina, Agrigento sau Selinunte.

Mâncarea siciliana

Deşi mult mai accesibilă nouă, românilor, Sicilia rămâne o destinaţie exotică din punct de vedere culinare. Cu influenţe arabe, greceşti, spaniole, normande sau nord-africane (în fond, Sicilia s-a aflat permant sub o dominaţie străină până la venirea lui Garibaldi), bucătăria siciliană este o adevărată încercare pentru pasionaţii gastronomiei.

Peştele şi fructele de mare, alături de uleiul de măsline, brânzeturile şi fructele proaspete sunt ingrediente esenţiale ale acestei bucătării originale din Europa. De altfel, sicilienii preferă ca alimentele lor să fie cât mai proaspete, aşa că rar veţi întâlni un restaurant în care mâncarea să fie deja preparata cand sositi. Una dintre mândriile locale ale sicilienilor este Caponata, platou ce conţine vinete, capere, morcovi, măsline, piper verde, cartofi şi, uneori, bucăţi de peşte. Acestora li se adaugă sosuri dulci sau acre, după preferinţe, iar rezultatul este unul de-a dreptul delicios.

Adăugaţi la aceasta celebrele Arancini („mici portocale” în dialectul sicilian) care nu sunt altceva decât turte de orez prăjite, evident de forma şi culoarea unor portocale minuscule, în care se pune sos de rosii, mozzarella, uneori carne, ciuperci sau legume. Peste tot veti găsi peşte mediteranean gătit în sute de feluri, care mai de care mai atrăgător, una dintre ofertele de-a dreptul îmbietoare fiind peştele spadă gătit întreg şi servit pe pat de legume.

Sursa :    http://www.turistik.ro/italia/sicilia

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.