Insula Pastelui – o insula cunoscuta pentru misterioasele statui Moai

insula pastelui Insula Pastelui este situata la Oceanul Pacific la 3700 de kilometri de Chile, fiind un teritoriu al sau. Uscatul cel mai apropiat se afla la 2000 km. Acest mic teritoriu de 120 km2 este o insula vulcanica, care are trei vulcani : Rana Kano, Rana Roratka şi Puakatike, care nu mai sunt activi. Este un pamant arid şi maturat de vanturi foarte violente. Conditiile climaterice explica vegetatia putina. Fauna de pe insula este foarte limitata iar animalele domestice, indeosebi oile şi caii au fost aduse tarziu. Insula isi datoreaza numele datorita faptului ca a fost zarita in seara de Paste duminica 5 aprilie 1722 de catre exploratorul olandez Jacob Roggercen.

Această bucata izolata de pamant  era locuita de urmasii polinezienilor debarcati, probabil, în jurul anului 500 d.H. Douasprezece triburi domneau peste insula impartita in doua comunitati, „urechile lungi” si „urechile mici”. Cand au debarcat olandezii pe insula in 1722, populatia era decimata, descoperindu-se impresionante statui frante sau culcate la pamant in numele Regelui Spaniei Carlos al III-lea, iar ei au rebotezat-o Insula Santa Carlo.

In 1785 expeditia lui La Perouse arunca ancora în golful Hanga Hoa. Francezii seamana seminte de plante: varza, morcovi, porumb, sfecla, dovleac, portocali, lamai si ofera locuitorilor porci, capre si oi. In 1888, Chile acapareaza Insula Pastelui. Insula Pastelui este cel mai bine cunoscuta pentru statuile sale, Moai, si pentru misterele care stau in jurul fabricarii lor, dar, mai ales, in legatura cu transportul şi motivul distrugerii lor. Placi de lemn acoperite cu semne, numite Rongo Rongo, care inca nu au fost descifrate, se adauga acestui mister.Teoria cea mai probabila este ca insula si-ar fi pierdut partea sa de vegetatie mai importanta din cauza construirii de statui si corabii. Triburile, din ce in ce mai infometate s-ar fi amenintat cu razboaie si s-ar fi lepadat de Zeii lor, Moai, care ii lasasera de izbeliste. Lipsiti de lemnul care le permitea sa construiasca corabii, au fost tintuiti pe insula si si-au indreptat atentia spre cultul Omului-Pasare.

Astăzi, satele din Hanga Roa, Mataveri si Moeroa aduna vreo 3000 de locuitori pe insula. Viata este grea, deoarece vremea este rareori blanda, iar aprovizionarile cu alimente se fac destul de rar. Resedinta si „capitala” insulei este Hanga Roa. Exista putine lucruri în acest oras, un oficiu postal, o biserica, o piata si un spital. De cativa ani insula poate fi vizitata. Comunitatea Rapanui pazeste destul de invidioasa patrimoniul unic al insulei, care este acum inscrisa in  Patrimoniul Mondial al Umanitătii de către UNESCO din anul 1995.

De putin timp, este posibil sa vizitati Insula Pastelui, insa numai o singura companie aeriana deserveste insula. Exista si croaziere cu vaporul pentru a ajunge aici, dar cel mai bun mod de a descoperi statuile misterioase din Insula Pastelui ramane avionul, intrucat conditiile climaterice limiteaza accesul vapoarelor.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.