In Austria, drumetie pe muntele Grosglokner

Pentru cei pasionaţi de natură şi privelişti memorabile, vârful Grosglokner din Austria este una din cele mai nimerite destinaţii de vară. Cel mai înalt punct al Alpilor Austrieci se află la altitudinea de 3798 de metri, înconjurat de regiunea Tirol şi găzduieşte gheţarul Pasterze, unul dintre cei mai mari gheţari din Alpii Răsăriteni. Aflat într-un parc naţional întins pe aproape 60 de kilometri pătraţi, foarte bine îngrijit şi întreţinut, masivul oferă privelişti spectaculoase şi trăiri intense, atât pentru amatorii de senzaţii tumultoase, cât şi pentru iubitorii de linişte zguduitoare – o linişte surdă, de poveste, cum nu poţi găsi decât la 4000 de metri, aproape de nori, unde timpul stă în loc agăţat de creste, iar frigul zăpezii este unul prietenos, aproape tandru.

austria harta si varful grosglockner

            Drumul spre vârf, până la nori, nu este anevoios, ci pavat cu soare şi linii curbe, uşor de străbătut pentru şoferii experimentaţi sau cel puţin prudenţi. Pe tot parcursul drumului, priveliştea nemaiîntâlnită este cea care taie respiraţia, nu numai aerul alpin, rarefiat, pe care îl simţi cu adevărat curat de fiecare dată când îşi croieşte drum spre plămâni. Înconjurat de păduri de conifere, muntele trăieşte, naşte viaţă, respiră văzând cu ochii, deschide porţi nebănuite spre frumos si angelic. Din când în când, câte o floare de colţ se aventurează, plină de curaj, până la marginea şoselei, iar animalele nestingherite îşi croiesc drum prin vegetaţia luxuriantă până aproape de turiştii curioşi, lăsându-i să simtă pulsul naturii vii, generos comunicative. Vârfurile muntoase, aliniate într-o simetrie perfectă creată de natură, se ascund uneori în spatele norilor şi aşteaptă cuminţi alt flux de lumină, un nou moment în care soarele să îşi facă loc printre fâşiile de nori, să taie umezeala şi griul, pentru un nou început.

            La altitudinea maximă troneaza ghetarul, o fâşie de apă devenită staniol, înălţându-şi mândru dimensiunile spectaculoase deasupra pădurilor. Câte un ochi de apă verde-smarald se mai iveşte pe alocuri, ca martor al topirii, lăsând urme în albul imaculat al zăpezilor, marcând o curgere de mii de ani. Ochiul uman îl priveşte de la distanţă, şi el rămâne tăcut sub forţa sutelor de priviri zilnice, lovit de măreţia exclamaţiilor şi mirărilor, aşteptând mereu alţi ochi şi alte zâmbete. O zi petrecută pe muntele Grosglockner poate fi cu adevărat o zi pentru suflet, pentru încărcarea energiei şi creştere spirituală, fiind o ocazie unică pentru cunoaşterea măreţiei şi farmecului acestei planete!

Iar daca aveti nevoie de o harta cu muntele Grosglockner din Austria, vedeti imaginea atasata.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.