Importanta comunicarii

Sunt aici, copilul meu, si am grija de tine.” In fiecare moment cu copilul, ni se ofera ocazia sa intarim legatura noastra cu el. Trebuie sa-i vorbim. Mimam sunetele sau strambaturile sale. Trebuie sa avem grija sa fim expresivi. Copilul invata din miscarile si expresiile noastre cand vorbim. Trebuie sa ii explicam ce vom face exact cand il ingrijim.”Hai sa punem bluza de corp curata…mai intai o manuta...”

Poate parea amuzant cand vorbiti cu un nou nascut, dar comunicarea cu el chiar din primul moment cladeste baze de colaborare intre parinte si copil si intareste sociabilitatea si increderea sa in sine.

Cercetarile efectuate la adolescente care au devenit mame si au avut copii dificili si incapatanati au aratat ca acestea doar isi indeplineau obligatiile, isi schimbau si hraneau copiii fara sa le vorbeasca. In continuare, cu ajutorul specialistilor, aceste mame au invatat sa comunice cu copilul in timp ce aveau grija de el. In cateva saptamani, copiii au inceput sa colaboreze; moftul si plansul au devenit ras si placere.

Mangaierea, dragostea si tandretea din partea parintilor sau a celor care au grija de nou nascut joaca un rol semnificativ pentru dezvoltarea corecta a creierului, astfel incat copilul sa se dezvolte intr-o entitate sociala, capabil de socializare cu prieteni si sa administreze cu succes relatiile sale interpersonale.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.