Iisus Hristos Mantuitorul, varianta braziliana

Poate unul dintre cele mai cunoscute statui din lume, Cristo Redentor sau Iisus Hristos Mantuitorul strajuieste orasul Rio de Janeiro de aproape 100 de ani fiind nu numai una dintre cele mai inalte statui religioase din lume dar si un adevarat simbol al orasului minunilor asa cum mai este cunoscut Rio.

Un monument pentru catolicism

Ideea realizarii unei asemenea statui nu este noua si primele mentiuni documententate dateaza de pe la 1850 atunci cand Brazilia era inca un regat. Totusi, Printesa Isabela, in ciuda mintii ei luminate ce a dus si la eliberarea tuturor sclavilor prin intermediul Lei Aura, nu a acceptat proiectul propus de preotul catolic Heitor da Silva Costa si vreme de aproape 60 de ani nimeni nu a mai facut referire la ridicarea monumentului Cristo Redentor.

In 1921 totusi, Cercul Catolic din Rio, o organizatie religioasa de orientare catolica a redeschis subiectul statuii, apeland la cetatenii orasului pentru finantare, in cadrul a ceea ce s-a numit Semana do Monumento sau Saptamana Monumentului. In acea perioada dar si in lunile urmatoare, numerosi cetateni, in mare lor majoritate catolici au donat sume importante de bani pentru ca statuia Mantuitorului sa fie ridicata pe varful muntelui Corcovado.

Initial au fost mai multe proiecte privind diferite reprezentari ale Mantuitorului insa in cele din urma a fost aleasa varianta in care statuia sta cu bratele deschise si cu capul usor inclinat in jos privind direct spre oras. Pentru coordonarea constructiei a fost ales Heitor da Silva Costa, un inginer local iar proiectul castigator a fost realizat de sculptorul francez de origine poloneza Paul Landowski.

Lucrarea, care a durat 10 ani, a fost finalizata in 1931, moment in care a devenit cea mai inalta statuie din lume. Insa acesta nu era singurul record obtinut. Statuia fusese ridicata din beton ranforsat, o tehnica destul de noua la vremea aceea iar la exterior constructia fusese placata cu steatit adus de la o mina din apropiere.

Chiar sub statuie functioneaza din 2006 o capela catolica unde se pot oficia cununii sau botezuri, edificiul fiind sfintit cu hramul Nossa Senhora Aparecida, patroana brazilienilor. Insa statuia Mantuitorului nu este numai un bun de patrimoniu national al Brazilienilor. Asta pentru ca incepand cu 7 iulie 2007, Cristo Redentor este si una din cele 7 noi minuni ale lumii impreuna cu Colosseumul din Roma sau Marele Zid Chinezesc, fiind de departe cea mai „tanara” constructie din acest top.

Un aspect interesant al acestei statui este ca ea are nevoie de mentenanta continua deoarece vanturile de pe varful muntelui dar si ploile ce cad aici o buna parte din an deterioreaza costant stratul de steatit ce acopera monumentul.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.