Halkidiki, una din perlele Greciei

Halkidiki este o experienta de vis, un loc minunat in care sa va petreceti vacanta si probabil unul dintre cele mai spectaculoase locuri de Grecia. Asta si din pricina ca peninsula are la randu-i alte trei mici peninsule ridicandu-se din mare: Kassandra, Sithonia si Athos. In rest, mare, soare si plaje cu mult mai frumoase decat orice am putea gasi in tara, totul intr-un climat specific mediteranean ce a transformat, de altfel, intreaga Grecie in ceea ce este azi: un paradis turistic.

Istorie si civilizatie…

Este greu sa arunci un ban undeva in Grecia si sa nu gasesti ruinele unui templu, ale unui oras sau pur si simplu mici marturii ale civilizatiei elenice timpurii. Ata de timpurii incat primele relicve gasite aici dateaza inca din neolitic, o perioada in care Grecia nici nu apucase inca sa se formeze. Iar daca tinem cont si de faptul ca aici a vazut lumina zilei Aristotel, unul dintre cei mai cunoscuti filozofi ai tuturor timpurilor, devine destul de clar cat de important este Halkidiki pe harta istoriei. Si tot aici in aceasta peninsula mediteraneana s-a citit pentru prima data, la inceputul anilor 2000, prima versiune a Constitutiei Europene, act definitoriu pentru viitorul continentului nostru.

 

…dar si distractie

Ajunge cu istoria, nimeni nu vine in Halkidiki doar pentru istorie. Zona aceasta este cu mult mai bogata in atractii si distractii pentru a pierde toata ziua printre ruine. Plajele ofera un nisip fin si curat, iar apa marii este absolut transparenta, fara alge, fara mizerii, fara cel mai mic PET plutind agale prin apa. In Halkidiki poti descoperi insa cu mult mai multe decat plajele. Aici tinerii si nu numai pot experimenta numeroase sporturi acvatice in centrele special amenanjate unde conditiile sunt la cele mai inalte standarde. Insa daca ar fi sa ma intrebati pe mine, nici un sport nu se compara cu scuba diving-ul. Coborarea la mica adancime pe fundul marii in echipament complet de scafandru pentru a face cunostinta cu lumea subacvatica din preajma Halkidiki-ului. Este fascinant, iar a rata o asemenea ocazia ar fi o pierdere imensa.

Interesant de vizitat in Halkidiki

Va spuneam mai devreme ca Halkidiki, pe langa faptul ca este in sine o peninsula, are la randu-i, trei brate care ies in mare, respectiv Sithonia, Kassandra si Athos. Fiecare dintre aceste varfuri de trident au cunoscut o altfel de dezvoltare. Kassandra a devenit un modern centru turistic, Sithonia si-a pastrat naturaletea de odinioara iar Athos…ei bine Athos s-a transformat in cateva sute de ani intr-un monument al credintei crestine, centru al monahismului european si gazda a nu mai putin de 20 de manastiri, dintre care si una romaneasca.
Ca si situri istorice va pot recomanda cu caldura sa vizitati Ouranoupolis si Olynt iar pentru o priveliste cu adevarat speciala, incercati sa ajungeti la farul Possidi si veti intelege despre ce vorbesc.

Grecia este un taram aparte, gazda pentru una dintre cele mai importante civilizatii din istorie, paradis turistic si natural, loc de petrecere al unor momente de neuitat. Si cinstit vorbind, Halkidiki este una dintre perlele Greciei.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.