Fluxul sangvin este alterat în creierele prematurilor comparativ cu nou-născuţii la termen

Sângele, oxigenul şi nutrienţii urmează funcţia, fluxul fiind mai mare în regiunile cerebrale cu dezvoltare rapidă. Fluxul sangvin din regiuni cheie ale creierului este alterat la copiii foarte prematuri şi por prezenta un semn de alarmă privind tulburările de maturare a creierului mult înainte ca astfel de leziuni să devină vizibile pe imagistica convenţională, spune un recent studiu publicat în The Journal of Pediatrics.

„În timpul celui de-al treilea trimestru al sarcinii creierul fetal suferă un puseu de creştere fără precedent. Pentru a sprijini această creştere fluxul sangvin cerebral creşte şi oferă mai mult oxigen şi nutrienţi, necesari asigurării dezvoltării normale a creierului.

În sarcinile la termen aceste structuri cerebrale critice se maturează intrauterin, în mediul protectiv în care fătul îşi aude mama, îi aude bătăile inimii, ceea ce stimulează în plus maturarea creierului. În cazul copiilor născuţi prematur acest proces esenţial de maturare are loc într-un mediu în care lipsesc adesea astfel de stimuli”, spune Catherine Limperopoulos, şef al Developing Brain Research Laboratory de la Children's National Health System.

Articol tradus de BABY CARE SIBIU

Sursa: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2017-12/cnhs-bfa112917.php
Sursa foto: The Daily Top

transfuzie sange prematuri copii

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.