Femeia trebuie să fie prima!

Femeia pe bancnotaFemeia… Ființă atât de controversată și neînțeleasă: gingașă și puternică, înger și demon, sclavă și divinitate. Deși a îmbrăcat pantaloni, cămașă și cravată, a primit dreptul la vot, a devenit regina unei țări (Elizabeth), a făcut descoperiri științifice umăr la umăr cu bărbații (Marie Curie), rolul femeii în societate a rămas la fel de neglijat. Un simplu exercițiu  ar putea să ne demonstreze asta. Întâmplător am deschis siteul unei universități și am analizat pagina rectoratului și cea a secretariatului. Uimitor pentru unii, dar nu și pentru mine, pe pagina rectoratului am găsit doar fotografii ale lucrătorilor de sex masculin și doar vreo 3 ale celui feminin, pe când la secretariat invers: 80 % femei și restul vreo 2 barbați. Deci, concluzia este că, inevitabil, dar femeia este discriminată.

Cineva ar încerca să spună ceva genial de genul: „Și dacă acest rezultat se datorează faptului că bărbații sunt mai deștepți ca femeile?” Nu, deoarece, precum am menționat recent, femeia este în stare să scrie lucrări de știință și să cârmuiască o țară. De ce nu ar putea să fie rector? Desigur, sunt și multe instituții unde femeia este șef, dar foarte puține. Astfel, ceea ce am aflat recent în legătură cu promovarea poziției feminine în societate m-a bucurat nespus de mult.

Plimbându-mă odată în maxi-taxi, am auzit la radiou o știre care mi-a stârnit zâmbetul. Era vorba despre o petiție făcută undeva în Statele Unite referitor la discriminarea femeilor în politică. În urma unei analize minuțioase și a constatării faptului că politicienii care poartă fustă nu sunt luați în serios, toți senatorii și deputații de sex masculin au fost obligați să parcurgă cursuri de bună conduită în prezența unei doamne și care i-ar ajuta, deasemenea, să scape de tendința de a discrimina femeile.

Nu a trecut mult timp de la  acest eveniment că am dat peste un altul și mai valoros. Mergeam pe strada Brăilei când am observat într-o parte un cort amenajat și câteva fete care împărțeau ceva. Spiritul jurnalistic nu m-a lăsat să trec pe lângă fără să aflu ce se întâmplă acolo.  Erau reprezentanții unei organizații care și-au propus să strângă cât mai multe semnături de la oamenii care ar fi de acord ca pe o bancnotă românească să apară portretul unui personaj feminin! Înaintea mea au semnat cu mare plăcere doi baieți, ceea ce ma uimit, dar doar pentru câteva secunde. La urma urmei, suntem în secolul XXI și nu ar mai trebui să existe așa concepții medievale precum discriminarea.

Proiectul presupune atât semnarea petiției date, cât și organizarea diferitor cursuri de promovare a femeii în societate, analize istorice pentru a demasca toate femeile care au făcut ceva important și au fost date uitării și crearea unei imagini feminine cât mai favorabile prin intermediul mass-media și a marketing-ului. În prezent s-au adunat 18.563 de semnături și numărul acestora crește în continuu. Oricine poate semna, deoarece aceasta poate fi făcut online, pe saitul organizației www.altfem.ro .

Dacă proiectul acesta are un viitor, atunci apariția unei personalități feminine pe una dintre bancnotele românești ar fi o victorie reală și doar un început pentru cei care cred că bărbații au controlat prea mult lumea, istoria, societatea. Probabil, într-un punct anume, această problemă se reduce la simpla luptă dintre sexe și atunci nu poate exista nici o explicație rațională, doar efectul produs de natură. Dar, raționalitatea mea mă face să cred că e mult mai mult la mijloc, e o mișcare intenționat executată de bărbați pentru a nu pemite femeii să înțeleagă ce putere deține.

Mii de ani la rând blocajul psihic, presiunea și ideile impuse de bărbați au turmentat creierul femeii. Întrebați bunica dvs. de ce nu a încercat vreodată să fie capul familiei, să bată cu pumnul în masă și să ia singură decizii? Cu siguranță va răspunde, instantaneu, fără să mediteze, ceva asemănător cu: ”Dar, pentru ce? De ce ar trebui să fac așa ceva dacă este bărbatul?” sau, culmea impunerii bărbătești in casă, ceea ce este prezent și în societatea modernă: „Păi, și dacă îmi ardea una pentru ce am spus?” De acum este în sângele femeii să creadă că sunt activități pe care, pur și simplu, nu poate să le facă sau nu are voie. Este greu să conștientizezi tupeul acestei interdicții și să începi să gândești liber, deoarece odată ce o femeie începe să facă asta, împotriva ei se poziționeză toată lumea. Din fericire, cu cât se perindează mai multe generații, cu atât fetițele descoperă mai repede că universul le este deschis și pot să devină oricine, să cucerească orice domeniu, să aleagă dacă vrea sau nu copii și să-și stabilească singură locul în societate, nefiind influențată de clișee și stereotipuri.

Femeia are, cu siguranță, nevoie de protecție, dar acest fapt a făcut din ea o sclavă a casei și familiei, presupunându-se, absolut greșit că astfel, este ferită de greutăți…Doar eu văd că aceasta a fost dusă de nas timp de milenii?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.