Elvetia si o calatorie cu trenul Glacier Express la Zermatt

Elveţia este locul ideal pentru toţi iubitorii sporturilor de iarnă. Fiind una dintre cele mai importante destinaţii din Europa, este o ţară plină de tradiţie dar şi de modernitate, o ţară unde predomină turismul montan şi al sporturilor de iarnă, dar în acelaşi timp se poate practica şi un turism pentru relaxare. Elvetia a reuşit să se facă renumită la nivel mondial datorită ceasurilor şi ciocolatei – simbolurile naţionale.

Un adevărat paradis montan şi cultural, Elveţia îşi asteaptă turiştii pentru a le împărtăşi câte ceva din ceea ce deţine, pentru că deşi nu se număra printre statele mari ale Europei, sistemele de transport sunt foarte bine puse la punct şi toate obiectivele sunt uşor accesibile tuturor. Cea mai vestită artă elveţiană este probabil aceea a fotografiilor pentru ilustrate care se găsesc pe rafturile oricărui magazin elveţian. Când te uiţi în jur, pare că singurul lucru care lipseşte este o ramă de lemn de cireş încadrând muntii. Cea mai buna modalitate de-a vedea vârfurile înzăpezite este desigur, să-ţi laşi aparatul de fotografiat jos, să-ţi îndeşi în picioare o pereche de schiuri sau bocanci şi s-o iei la drum.

Fiind o ţară din centrul continentului Europa şi neavând ieşire la nici o mare, Elveţia prezintă o climă temperat-continentală caracterizată prin: ierni reci si veri destul de răcoroase. Principalele atracţii turistice sunt: Zermatt, o staţiune de schi luxoasă şi la modă, a cărei faimă a crescut datorită celui mai spectaculos masiv din Alpi, din punct de vedere vizual : Matterhornul (4478m); Castelul Chillon, aşezată pe malul lacului Geneva, cea mai vizitată clădire istorică din Elveţia şi-a început existenţa în secolul al XI-lea şi a suferit o serie largă de schimbări pâna în prezent; Zurich,o fi având Geneva Crucea Roşie, dar Zurich face fata unei explozii de barulete, magazine şi cafenele şic şi Lacul Thun.

Trenul Glacier Express la Zermatt

Zermatt este staţiune luxoasă şi turistică, un paradis al schiorilor şi al iubitorilor muntelui, şi-a obţinut prosperitatea graţie aşezării în apropierea vârfului Matterhorn, cel mai înalt din ţară. Amatorii de zăpada beneficiază aici de troiene aproape tot anul, sporturile de iarna fiind la mare trecere. Persoanele mai puţin active au la dispoziţie nenumarate trasee mai mult sau mai puţin solicitante fizic sau pot opta pentru petrecerea timpului în unul din magazinele situate pe strada pricipală, în restaurante, baruri, discoteci, excursii montane, plimbări cu sania trasă de caini sau de cai, sporturi de interior (tenis, squash, golf, relaxare în pişcine şi saunele din hotel), patinaj; diversitatea optiunilor este mare.

Această staţiune este o zonă exclusiv pietonală, aici puteţi să vă deplasaţi doar cu telefericul, trăsurile şi săniile trase de cai. Ajunşi în această regiune trebuie să vizitaţi „Sala de Gheaţă” (o grotă naturală în gheţarul aflat sub Klein Matterhorn), Muzeul Matterhorn şi să faceţi o călătorie cu trenul Glacier Express.

Cea mai renumită cale ferată din lume şi cea mai minunată experienţă montană din Alpii elveţieni este Glacier Express. Călătoria de 7 ore şi jumătate cu acest mijloc de transport începe destul de devreme. Traseul acestui tren roşu are ca punct de plecare Zermatt şi de final St Moritz (Davos numai vara) şi include văi, 91 de tunele şi 291 de poduri. Trenul circulă în medie cu cca. 40 km/oră, fiind astfel cel mai încet tren expres din lume.

Glacier Express este echipat cu ferestre largi pentru o vedere cât mai generoasă a peisajului (panorame montane, cabane de munte, păduri şi păşuni alpine). În vagonul restaurant se poate servi prânzul iar băuturile se află la mini bar. Trenul poate fi luat din oricare direcţie şi se poate călători doar pe o porţiune scurtă a traseului dacă este nevoie, numai că în acest caz trebuie făcute rezervări din timp şi te costă vara 33 CHF / 27 Euro de persoana. Iarna e mai ieftin, doar 13 CHF / 10 Euro. Copiii până la 6 ani călătoresc gratuit, dar fără loc. Dacă serveşti dejunul în tren te mai costă 30 CHF / 25 Euro de persoană sau 43 CHF / 36 Euro, depinde ce alegi sa mănânci. Daca ai vreun Swiss Pass nu iti mai trebuie un bilet de călătorie. Altfel acesta costă 113 Euro la clasa a 2-a şi 193 Euro clasa 1.

         Ai la dispoziţie căşti şi poţi asculta comentariile în 6 limbi sau muzică şi nu uita să ceri un Schnapps la masă ca să vezi cu ochii tăi felul cum se toarnă în pahar. Toate vagoanele, indiferent de clasă, asigură vederea panoramică. Diferenţa dintre cele două clase nu este mare, ambele fiind excelente.

Sursa : http://www.seat61.com/GlacierExpress.htm

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.