Din tainele vederii! Cum putem auzi cu ochii?

Omul receptioneaza cu ajutorul celor cinci simturi ale sale semnale vitale din mediul inconjurator. Acestea reprezinta doar o mica parte a intregii cantitati de informatii posibile. Astfel, nu vedem nici lumina ultraviolet, nici pe cea infrarosie, urechile sunt surde fata de ultrasunete si infrasunete. Multe animale pot mirosi, gusta si pipai mult mai bine ca  noi. Iar noua  ne lipseste un organ sensorial pentru detectarea campurilor magnetice.

Cum functioneaza vederea in culori?

Culoarea in privireImpresia unei culori se formeaza in creier atunci cand privim un obiect ce reflecta numai o parte a spectrului luminii. Aceasta lumina patrunde prin pupile si ajunge apoi la retina. Acolo, celulele receptoare pentru vedere sunt activate si trimit impulsuri nervoase prin nervul optic, spre creier.

Exista doua grupuri de celule receptoare: 125 milioane de celule – bastonas ne ajuta sa distingem lumina si intunericul, in conditii de luminozitate slaba; iar sase milioane de celule-con, de trei feluri diferite, sunt responsabile pentru vederea in culori. Fiecare dintre cele trei categorii de celule-con contine cate un alt fel de pigment: una sensibila la lumina albastra, alta, la lumina verde, iar o alta categorie, la cea rosie. Putem vedea combinatii de culori cand sunt stimulate simultan mai multe categorii de celule – con. Omul este astfel capabil sa perceapa un spectru de lumina de la violet pana la rosu inchis. Daca toate cele trei tipuri de celule – con sunt activate simultan, in centrul de vedere in creier se va forma impresia de alb. In amurg, totul pare cenusiu deoarece celulele- con nu sunt active la lumina slaba. Celulele-bastonas, sensibile la lumina, faciliteaza vederea in astfel de conditii, chiar daca putem vedea numai alb si negru.

De ce pot unii oameni sa „vada sunete”?

cum pot vedea suneteExista oameni la care o perceptive senzoriala (de exemplu, auzul) este cuplata cu o alta perceptive senzoriala (de exemplu, vederea in culori). Oamenii care au o astfel de legatura in creier vad in acelasi timp diferite culori cand asculta muzica, sunete sau cuvinte. La o asemenea contopire a simturilor, numita si sinestezie, se pot crea legaturi intre toate simturile.

In cazul sinesteziei nu se poate vorbi despre o boala. S-a dovedit ca oamenii cu astfel de perceptii nu inventeaza in nici un caz ceea ce percep. Imagini realizate cu ajutorul aparatelor cu rezonanta magnetica nucleara, care evidentiaza regiunile active  ale creierului , au relevant ca atunci cand subiectii respectivi ascultau muzica, simultan cu centrul auzului se active centrul responsabil pentru vedere. Cercetatorii banuiesc ca sinestezia isi are originea intr-o conexiune neobisnuita si rara a diferitilor nervi in creier.

Fenomenul se manifesta, conform unor evaluari preliminare, la un om dintr-o mie, si apare cu o frecventa mult mai mare in cazul femeilor decat in cel al barbatilor. Aceasta forma de perceptive este traita individual si diferit de fiecare subiect in parte si este considerata in majoritatea cazurilor drept placuta. In afara de forma naturala a sinesteziei, si alti oameni  pot sa experimenteze contopirea simturilor. Aceasta se realizeaza pe cale artificiala, pentru o perioada de timp determinate, prin utilizarea unor droguri cum ar fi LSD si altele asemanatoare.

De ce nu putem fixa cu privirea o stea de pe cer?

Atunci cand ne concentram privirea asupra unui obiect, reproducerea se va  forma pe o zona central a retinei, pe asa – numita pata galbena. In aceasta zona a retinei se afla insa numai celule de vedere de tip con. Aceste celule receptoare faciliteaza insa o vedere bine conturata si colorata doar la lumina puternica. Lumina unei stele, care are o stralucire pala, este insuficienta pentru activarea acestor celule-con. In schimb, celulele-bastonas, care se afla spre marginea retinei, functioneaza si atunci cand lumina este foarte slaba. Din acest motiv, unele stele devin vizibiledoar daca le privim indirect, adica daca ne uitam putin pe langa ele. In clipa in care ne indreptam privire direct spre steaua respective, aceasta dispare.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.