Diagnosticarea timpurie a autismului

Sustine Asociatia AT CADe la naștere până în jurul vârstei de 5 ani, ne gândim în general la greutatea și înălțimea copilului, însă el trebuie să atingă anumite target-uri ale modului de joacă, ale limbajului și acțiunilor. O întârziere pe una dintre aceste arii, poate fi semnalul unei tulburări în dezvoltare sau chiar a autismului. Însă, vestea bună este că o diagnosticare timpurie reprezintă o evoluție favorabilă copilului acesta putând să își atingă întregul său potențial.

Abilități precum primii pasi, primul zâmbet, apariția abilității de imitare reprezintă etape de dezvoltare. O întâziere în dezvoltare apare în momentul în care copilul nu își poate însuși abilităti specifice vârstei cronologice.

În cazul în care copilul copilul nu se dezvoltă în mod corespunzător, exista metode prin care poate fi ajutat. De cele mai multe ori, copilul nu va putea depăși acesta întârziere singur, însă cu ajutor, el va putea ajunge să își folosească potențialul maxim.

  • Ce poți face dacă îți suspectezi copilul de autism sau de o altă  întârziere în dezvoltare?

Împărtășește-ți temerea cu medicul copilului tau. În cazul în care consideră necesar, acesta te va redirecționa către un medic psihiatru și către un specialist în terapia copiilor cu TSA.

  • Cum poți contribui la dezvoltarea copilului tau?

Alimentația corectă, exercițiile fizice și odihna sunt elemente foarte importante în dezvoltarea armonioasă a oricarui copil. Însă, în cazul în care sesizezi o întârziere de orice tip este imperios necesar să contactezi un specialist.

Sursa: www.cdc.gov

Traducere si adaptare: Psiholog Andra Tabără

E-mail:

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.