Dezamorsarea cognitivă sau pierderea sensului unui cuvant

Dezamorsarea cognitivă

Aţi repetat vreodată un cuvant de atatea ori încat acesta a ajuns să-şi piardă sensul? carte – carte – carte – carte – carte -carte ?!?!?

Este un truc pe care multi dintre noi l-am descoperit în joacă.

Acest efect al golirii de sens dupa o repetare îndelungată a fost studiat de psihologi şi s-a concluzionat că este posibil ca şi ideile şi gandurile negative să fie abordate în acelaşi mod.

  • Tehnica terapeutică numită „dezamorsarea cognitivă” merge pe principiul repetării gandului negativ pana cand acesta îşi pierde puterea prin repetare.
  • Acest procedeu este deosebit de util în tratamentul depresiei pentru că una dintre componentele cognitive ale depresiei o constituie gandurile negative automate. Astfel de ganduri care se repeta sunt „ nu sunt bun de nimic”, „ sunt un prost”.

Terapeutul extrage esenţa gandului, de exemplu „prost” şi-l pune pe pacient să repete pana cand „prost (?!)” n-o sa mai însemne nimic.

Desigur, acestă metodă are efect pe termen scurt, psihoterapia cognitiv-comportamentală cu ale ei tehnici de restructurare cognitivă fiind baza pentru o viaţă psihică echilibrată.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.