Dependenţa afectivă

Dependenţa afectivă

  • Psihologii clinicieni au constatat ca o adictie cumuleaza trei elemente: perseverenta intr-un anumit tip de comportament, in pofida consecintelor fizice sau psihice adverse, obsesia sau preocuparea excesiva si un sentiment de pierdere a controlului. Pe langa aceste elemente se mai pot alatura: toleranta (cresterea progresiva a nevoii de obiectul adictiei pentru a obtine acelasi efect) si efectele de retractare.
  • Cei care sufera de dependenta afectiva au o nevoie stringenta de contact permanent cu obiectul obsesiei lor. Un simptom intrigant al dependentei afective este lipsa de interes pentru propria viata, pentru propria dezvoltare personala ; nimic nu este mai important pentru persoana care a dezvoltat dependenta afectiva decat viata celuilalt, cariera, succesul si bunastarea lui.
  • Persoanele dependente se “agata” de partener preferand sa vada viata prin prisma lui, se tem sa nu fie abandonati cand au loc desparitiri obisnuite, de rutina; au tendinte masochiste ( caci orice durere i-ar provoca partenerul, viata fara el oricum n-are sens asa ca mai bine indura o situatie neplacuta decat sa se desparta si sa se dezintegreze ca persoana – caci asa gandeste un  om cazut in plasa dependentei afective).
  • Multe dintre persoanele dependente sau cu tendinta de dependenta emotionala cred ca trebuie sa plateasca un pret pentru faptul ca sunt iubite. Devin atunci excesiv de supuse, gata sa intre in gratiile celuilalt si sa-i satisfaca toate dorintele, in detrimentul propriilor dorinte si nevoi.
  • Femeile sunt mai frecvent victimele dependentei in dragoste, decat barbatii. Acest fapt se intampla fara indoiala deoarece ele investesc mai multa energie in viata lor afectiva, dar si pentru ca ele au primit un fel de permisiune culturala de a-si manifesta sentimentele: temerile, frustrarile, slabiciunile. Ele traiesc mai mult, isi dezvolta retele mai mari de interrelationare si sunt crescute adeseori cu mentalitatea ca ele indeplinesc rolul persoanelor care trebuie sa aiba grija de ceilalti.

Fiecare dependenta isi are sursa in refuzul tau de a-ti infrunta durerea proprie. Fiecare dependenta incepe cu durere si se termina cu durere. Dupa ce euforia dependentei trece, si mai multa durere va iesi la iveala, pentru ca ea era deja ascunsa in interior. Fiecare dependent ajunge la un punct unde nu mai functioneaza pentru tine, si atunci vei simti si mai multa durere decat ai simtit vreodata.

Eckhart Tolle

 uui

 https://www.facebook.com/PsihoterapeutLoredanaDobre

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.