De ce avem cutremure? Cat de puternic este un cutremur?

Cutremurele de Pamant zguduie adesea cu regularitate regiuni intregi, desi miscarile seismice in urma carora se inregistreaza mii de morti sunt rare. In medie se consemneaza trei cutremure pe zi, fapt care dovedeste ca Pamantul este pana in ziua de azi o planeta extraordinara de dinamita. In ciuda cercetatorilor efectuate de decenii intregi nimeni nu poate prezice cat de cat exact o miscare seismica. Singurul lucru pe care il stim totusi este ca frecventa cutremurilor este mai mare in regiunile unde se ciocnesc placile tectonice si unde interactioneaza una cu cealalta.

Ce se intampla cand pamantul se cutremura?

Peste 90 la suta din cutremurele de pe intinsul globului pamantesc se datoreaza coliziunii intre placile tectonice. Aceste placi se misca asemenea sloiurilor de gheata de pe apa si se deplaseaza cativa cm in fiecare an. Rocile compacte se freaca intre ele in timpul miscarii si se pot agata una de cealalta. Acest fapt determina cresterea presiunii din ce in ce mai mult pana cand forta devine mai mare decat puterea rocilor. In cateva momente aceasta forta gigantica este descatusata si produce falii adanci si deplasari ale scoartei terestre. Pamantul se cutremura. Undele seismice se propaga din zona central de deasupra rupturii cu o viteza de aproximativ 13 000 km pe ora.

Exista si alte cauze in afara miscarilor placilor tectonice, care pot declansa cutremure. Eruptiile vulcanice si prabusirea unor galerii de mina pot fi originea unor miscari telurice, iar unii geofizicieni sunt de parere ca seismele ar putea fi declansate si de prabusirea unor caverne subterane care au fost golite de depozitele vaste de titei si gaze pe care le-au continut candva.

Cum se masoara cutremurele?

CutremureMagnitudinea unui cutremur se masoara de obicei cu o cifra de pe scala Richter. Acest sistem de masurare a cutremurelor nu are o limita superioara si a fost elaborate de seismologul american Charles Francis Richter ( 1900 – 1985).

Aparatul care masoara miscarile pamantului se numeste seismograf.

Scala seismografului incepe cu 1, ceea ce indica o miscare slaba, cara insa poate fi inregistrata. Fiecare punct care urmeaza indica o crestere de zece ori mai mare a puterii unui cutremur. Un seism cu magnitudinea 8 este extreme de puternic. Richter nu a prevazut o limita superioara a scalei sale, chiar caracteristicile fizice ale scoartei Pamantului fac ca un cutremur cu o magnitudine mai mare de 9,5 sa fie practic imposibil.

Scala Magnitudinii Momentului” este de data mai recenta si a fost introdusa in 1979. Este mai precisa decat Scala Richter. In loc de a masura energia eliberata, aceasta ia in consideratie  alte date care include lungimea crapaturii din scoarta Pamantului.

“Momentul“ este o masura mecanica pentru miscarea corpurilor, rezultata in urma actiunii unei forte. Magnitudinea Momentului se masoara ca si in cazul scalei Richter cu ajutorul seismografelor. Cutremurele minore produc crapaturi in scoarta care nu au o lungime mai mare de cateva sute de metri, in timp ce acelea produse de seisme majore pot ajunge la lungimi de sute de kilometri. Oamenii de stiinta au calculate ca un cutremur care s-a produs in mai 1960 in Chile a avut, cu 9,5, cea mai mare magnitudine a momentului inregistrata vreodata.

Scala Mercalli pentru masurarea intensitatii poate fi folosita fara nici un fel de echipment de masura, dar este si relativ imprecisa. Puterea unui cutremur este consemnata in urma efectelor perceptibile si vizibile. Scala de 12 grade este denumita dupa vulcanologul Italian Giuseppe Mercalli ( 1850 – 1914) care a conceput-o la inceputul secolului XX. Pe atunci nu existau inca instrumente pentru masuratori exacte. La nivelul 6 apar crapaturi in pereti; la nivelul 7 cad tiglele de pe acoperisuri; iar la nivelul 8 se prabusesc calcanele cladirilor.

Ce orase sunt mai expuse cutremurelor?

Orasele care sunt construite pe linia de contact a doua placi tectonice sunt cele mai expuse. Constructorii trebuie sa tina seama de regulamente foarte precise atunci cand ridica cladiri in astfel de localitati: in Statele Unite, Los Angeles si San Francisco, iar in Japonia, Tokyo si Kobe. Un risc mare il prezinta si orasele vechi in care nu s-a tinut seama de reglementari in timpul constructiilor, cum ar fi Istanbul, din Turcia sau Ierusalim. Seismologii prevad ca un mare cutremur care s-ar produce in urmatoarele decade in Istanbul ar provoca moartea a zeci de mii pe personae in cladirile prabusite si in incedii.

Animalele pot simti cutremurele?

S-a spus adesea ca animalele devin agitate cu putin timp inaintea unui cutremur, desi pana acum nu exista nici un fel de date convingatoare referitoare la acest fapt. Oamenii de stiinta chinezi au propus folosirea serpilor pentru predictia cutremurelor, deoarece acestia reactioneaza la cele mai slabe miscari ale Pamantului. Serpii urmeaza sa fie monitorizati de camera de luat vederi la o ferma de serpi din Nanning in sudul Chinei. Daca animalele se comporta ciudat, sunt lansate avertizari statiilor seismice.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.