De ce au disparut iile din portul nostru de zi cu zi?

Camasile traditionale romanesti, indiferent ca vorbim de camasi de in pentru barbati sau de iie pentru femei, au disparut usor-usor din portul nostru de zi cu zi. De ce s-a intamplat acest lucru? Se pot distinge mai multe cauze.

ie traditionala romaneascaInainte de a le enumera trebuie mentionat si faptul ca ia romaneasca traditionala inca mai este purtata de catre femei in anumite zone ale tarii, dar numai la biserica sau cu ocazia unor sarbatori laice sau religioase.

In general, zonele in care inca mai putem vedea oameni imbracati in straie populare sunt nordul Sucevei, zona Sibiului (in special in zona Agnita), in Maramures si in unele parti din Muntenia. Chiar si asa, cei care poarta astfel de obiecte de imbracaminte sunt majoritar batrani.

Motivul principal pentru care ia romaneasca a inceput sa dispara din portul nostru de zi cu zi e faptul ca incepand cu industrializarea si urbanizarea Romaniei, a inceput sa se puna tot mai mult pe accent pe ideea ca tot ce tine de sat trebuie sa dispara, intrucat e fie de proasta calitate, fie nu se ridica la standardele cerute. Din pacate, zonele rurale au fost cele care au mentinut dintotdeauna traditiile si obiceiurile vii. Cum tendinta de urbanizare a fost tot mai pregnanta in ultimii zeci de ani ani, o mare parte dintre datinile tinute au disparut odata cu batranii satelor.

Un al doilea motiv pentru care iile au disparut din portul nostru de zi cu zi e faptul ca, in forma lor populara, ele nu sunt chiar foarte comode. In conditiile in care pe piata exista imbracaminte moderna pentru femei, care e si mai ieftina si e si foarte usor de intretinut (spalat/calcat), nu e de mirare ca femeile s-au reorientat spre ceva mai modern.

In plus, un factor de care prea putini oameni vorbesc e presiunea sociala. Oamenii care purtau de obicei straie populare si care au venit la oras s-au simtit cumva presati de cei din jur si, din dorinta de a fi imbracati “normal”, la fel cu toti cei din jur, au renuntat la portul popular in favoarea hainelor moderne, “de oras”.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.