De ce am ales sa nu imi vaccinez copilul

In seara aceasta voi atinge un subiect sensibil si foarte discutat, atat pe internet cat si in viata reala: vaccinarea copiilor nostri.

Am ales acest subiect deoarece circula oral o multime de gogomanii si dezinformari in societate incat parintii sunt total bulversati  ajungand sa ia decizia de a-si vaccina copilul pentru ca este „obligatoriu” sau pentru ca le este frica si nu vor sa-si asume responsabilitatea unei imbolnaviri a puiului lor.

Cat este insa adevar si cat minciuna propagata cu efectul unui bulgare de zapada? Si de ce ar trebui sa nu luam decizii de frica ci numai in cunostinta de cauza? In primul rand pentru ca oricine doreste poate avea acces la informatie, si nu ma refer la internet, pentru ca pe internet circula o multime de minciuni si prostii, ci pentru ca putem citi legi si ne putem cunoaste drepturile.am refuzat vaccinarea copilului

1)  In primul rand, desi in media si in societate se propaga in continuare minciuna ca vaccinurile sunt „obligatorii”, nu exista nici un vaccin obligatoriu, ci toate sunt RECOMANDATE. Cum de s-a ajuns sa se puna semnul egal intre obligatoriu si recomandat, asta ramane un mare mister! Ordonanţa de Guvern nr. 53/2000 nu prevede obligativitatea acceptarii vaccinurilor de catre pacient, nici obligativitatea acestora, ceea ce reiese din art.1 alin.1 „Medicii de familie au obligatia de a asigura vaccinarea…”, (deci nu de a impune!), iar conf alin 2, „schema de vaccinare recomandata …este prevazuta in anexa”. Pe langa aceasta exista o serie de legi, romane si europene, cum sunt Codul Civil, Carta Europeana a Pacientului, Legea Pacientului Roman 46/2003, Constitutia Romaniei, iar toate prevad ca nici un act medical nu poate fi obligatoriu sau impus!  Tot ce trebuie sa faceti pentru a refuza orice vaccinare este sa redactati o declaratie de refuz, model pe care vi-l pun la dispozitie la finalul postarii si care se bazeaza pe legile in vigoare. 

2) Am auzit multe mamici in transportul in comun, discutand marcate ca ele nu ar dori sa-si mai vaccineze copiii, insa au auzit ca acestia nu vor mai fi primiti la gradinita si scoala. Nimic mai fals! Dupa cum am punctat mai sus, nu exista nici o lege care sa prevada obligativitatea vaccinurilor si nici nu va exista vreodata atat timp cat vom mai fi oameni liberi! Intr-adevar, unele gradinite ar putea face nazuri, desi o fisa din partea medicului de familie cum ca acel copil este sanatos ar trebui sa fie de ajuns. Insa avand in vedere faptul ca gradinitele de stat sunt, ma scuzti,cel putin la noi in tara, execrabile, si de acolo iti iei copilul perpetuu bolnav, o gradinita particulara cu programe speciale si educatoare prezente intr-un numar adecvat celui al copiilor este o alegere mult mai buna. De ce pot refuza inscrierea copilului? Pentru ca gradinita nu este considerata invatamant obligatoriu.

Cu totul altfel stam insa la scoala. Nici o scoala nu are dreptul sa refuze inscrierea copilului pe motiv de nevaccinare. Asta deoarece ar incalca un drept esential al omului, dreptul la educatie! Totusi am aflat ca de anul acesta si vaccinurile din scoli se vor face tot la medicii de familie/pediatri, asa ca macar am scapat de vaccinarea pe nepusa masa si fara instiintarea parintilor, cum se mai obisnuieste pe la noi. Daca dati de vreun/vreo nebun/a care nu stie legile, cereti-i sa va dea in scris refuzul inscrierii la scoala a copilului dv si motivul. Apoi va prezentati frumos la tribunal si castigati dintr-o singura infatisare, cu pagube morale imense care il vor ruina pe parat.

3) Cel mai important lucru anterior acceptarii unui vaccin ar trebui sa fie informarea. Fiecare vaccin are un prospect, precum orice medicament. Veti vedea ca exista efecte adverse demne de filmele de groaza, si, cantarind bine niste beneficii imagiare (pt ca copilul nu este bolnav) si niste efecte adverse grave (posibile in cazul vaccinarii) sa luati decizia corecta.

Eu le-am refuzat din start si pe cele din maternitate. Este vorba de Antihepatitic B si anti tuberculoza. Si ca sa va dovedesc ca nu am luat decizia in necunostinta de cauza, am sa va spun ca boala Hepatita B, nu se piate lua decat prin contact sexual sau perfuzii cu sange. Nu am inteles de ce trebuiesc vaccinati niste nou nascuti importiva unei boli pe care nu au cum sa o contacteze (daca mama nu are hepatita B). Efectele adverse ale veccinului sunt febra intre 38-40 (pt un nou nascut poate fi fatal, insa vorbim chiar si de paralizie!!! NU ma credeti pe cuvant! Cautati prospectul vaccinului (Engerix se numea sau intrebati medicul cum se numeste daca este alt tip, si cititi-l BINE!)

 4) Exista o lista de 26 de vaccinuri pe care parintii neinformati le accepta cu usurinta. Mai ales ca multe dintre ele sunt grupate in pentavaccinuri pe motiv sa nu fie intepat copilul de multe ori, insa mpotivul real este acela de a „pacali” parintele asupra numarului real de vaccinuri inoculate copilului lor. Vorbim aici de cele recomandate incepand cu varsta de 2 luni , si care mai au si rapeluri (adica repetari) pana la varsta de 2 ani. Am citit bineinteles si prospectul acestora, ramane sa le cautati singuri si voi pe intrenet sau sa le cereti medicilor in cauza. Au efecte adverse la fel de uluitoare, multe mutilatoare dpdv motric altele fatale. Ganditi-va ca in cazul in care apar efecte adverse la un pentavaccin, nu se va cunoaste la care dintre cele 5 vaccinuri componente s-a produs. Atunci cum se vor putea trata? Insa cel mai grav este ca la sfarsitul prospectului vaccinului de ex: DTP (care este numai trivaccin) scria ca „in cazul in care observati alte efecte adverse inafara celor din prospect, adresati-va medicului„, ceea ce ma duce cu gandul ca aceste vaccinuri sunt EXPERIMENTALE.

 Eu am dorit in cadrul acestui articol sa trag numai un sistem de alarma si sa trezesc cumva potentialul nostru de a ne pune intrebari si astfel de a afla raspunsuri. Probabil se vor pune presiuni verbale asupra dv, intimidari, cum am primit eu, ceva hilar daca va vine sa credeti, ca daca nu-i fac vaccinul antituberculoza copilului, va face cocoasa 😀   😀   😀  , sau unele mai vehemente. Insa retineti ca avetio dreptul la o decizie informata si, mai presus de toate, aveti dreptul de a alege daca sa va vaccinati copilul sau nu.

Gasiti dedesubt declaratia de refuz promisa. O seara buna si fiti parinti vigilenti! Numai asa puteti demonstra ca va iubiti cu adevarat copiii, nu acceptand resemnati sa fiti mintiti si dezinformati.

Catre:
Dna. Dr. ____________________
Medic Primar Medicina de Familie

DECLARATIE DE REFUZ A VACCINARII

Subsemnaţii:
____________________, născut la _______________, domiciliat în ____________________, identificat prin CI seria __, nr. ______ CNP: _____________, eliberata la data de ___________ de catre ________, şi
 
__________________, născuta la _____________, domiciliata în ________________________, identificat prin CI seria ________, nr. ___________ CNP: ______________, eliberata la data de ____________ de catre _____________,
 
în calitate de  părinţi ai copilului _____________, nascuta la data de ___________, cu certificat de nastere seria ____nr. _____, CNP ____________, eliberat de catre ___________ la data de _____________,
 
Fiind pe deplin informați asupra riscurilor administrării, cât şi neadministrării vaccinurilor asupra copilului nostru, declarăm pe propria răspundere că  NU SUNTEM DE ACORD cu administrarea asupra acesteia a niciunui vaccin recomandat pentru varsta de _________) luni, respectiv _______________________
 
Refuzul nostru expres, astfel exprimat în scris, este un drept conferit în baza următoarelor legi:
 

o   Din Constituția României privind Drepturile si Libertatile Fundamentale:

 • Art. 22 (1) “Dreptul la viaţă, precum şi dreptul la integritate fizică şi psihică ale persoanei sunt garantate.”
 • Art. 23 (1) “Libertatea individuală şi siguranţa persoanei sunt inviolabile”
 • Art.26 (1) “Autorităţile publice respectă şi ocrotesc viaţa intimă, familială şi private”

o   Din Codul Civil:

 • Art. 61 Garantarea drepturilor inerente fiinţei umane
(1) Viaţa, sănătatea şi integritatea fizică şi psihică a oricărei persoane sunt garantate şi ocrotite în mod egal de lege.
(2) Interesul şi binele fiinţei umane trebuie să primeze asupra interesului unic al societăţii sau al ştiinţei
 • Art. 64 Inviolabilitatea corpului uman (1) Corpul uman este inviolabil.
 • Art.67 Intervenţiile medicale asupra unei persoane

Nicio persoană nu poate fi supusă experienţelor, testelor, prelevărilor, tratamentelor sau altor intervenţii în scop terapeutic ori în scop de cercetare ştiinţifică decât în cazurile şi în condiţiile expres şi limitativ prevăzute de lege.

o   Din Carta Europeana a Drepturilor Pacientului:

 • Art.4 Dreptul de Consimtamant: Fiecare individ are dreptul la toate informatiile care ii pot permite sa participe activ in luarea deciziilor referitoare la sanatatea proprie. Aceasta informare este o conditie prealabila oricarei proceduri sau tratament, inclusiv participarea la o cercetare stiintifica. Furnizorii de sanatate trebuie sa ofere pacientului toate informatiile referitoare la tratamentul sau operatia care urmeaza sa fie facute, inclusiv asupra riscurilor asociate, efectelor secundare si alternativelor existente. Aceasta informare trebuie facuta cu suficient timp inainte, si intr-un limbaj accesibil, pentru a permite participarea efectiva a pacientului la luarea deciziei. Pacientul are dreptul sa refuze un tratament sau o interventie medicala sau sa-si schimbe optiunea in cursul tratamentului.
 
o   Din Drepturile Pacientului in Romania, Legea 46/2003:
 
 • Art. 13. Pacientul are dreptul să refuze sau să oprească o intervenţie medicală asumându-şi, în scris, răspunderea pentru decizia sa; consecinţele refuzului sau ale opririi actelor medicale trebuie explicate pacientului.
o   Din Legea 95/2006 privind Reforma Sanatatii:
 
 • Art. 649. – (1) Pentru a fi supus la metode de prevenţie, diagnostic şi tratament, cu potenţial de risc pentru pacient, după explicarea lor de către medic, medic dentist, asistent medical/moaşă, conform prevederilor alin. (2) şi (3), pacientului i se solicită acordul scris.

– (2) În obţinerea acordului scris al pacientului, medicul, medicul dentist, asistentul medical/moaşa sunt datori să prezinte pacientului informaţii la un nivel ştiinţific rezonabil pentru puterea de înţelegere a acestuia.

– (3) Informaţiile trebuie să conţină: diagnosticul, natura şi scopul tratamentului, riscurile şi consecinţele tratamentului propus, alternativele viabile de tratament, riscurile şi consecinţele lor, prognosticul bolii fără aplicarea tratamentului.

Dorim sa mentionam ca Ordonanţa de Guvern nr. 53/2000 nu prevede obligativitatea acceptarii vaccinurilor de catre pacient, nici obligativitatea acestora, ceea ce reiese din art.1 alin.1 „Medicii de familie au obligatia de a asigura vaccinarea…”, (deci nu de a impune!), iar conf alin 2, „schema de vaccinare recomandata …este prevazuta in anexa”. Prezenta declaratie a fost editata in 2 (doua)exemplare originale, din care unul a fost inmanat personalului medical.

Data:__/__/_______
Semnaturi:
________________________                                                  _________________________
(Nume parinte)                                                  (Nume parinte)

Articolul de mai sus este preluat de pe blogul mamicisibebelusi.blogspot.ro

Comments(50)
 1. Dana 13 noiembrie 2012
  • daniela 15 aprilie 2013
  • Cristi 11 august 2013
  • dan 12 august 2013
  • Ancuti 21 iunie 2015
 2. Andreea 19 decembrie 2012
  • eliana 14 martie 2014
  • Ina 11 martie 2015
 3. Mara 1 ianuarie 2013
 4. Feli 2 ianuarie 2013
  • Dani 15 aprilie 2013
 5. Cami 21 ianuarie 2013
  • marina 15 aprilie 2013
  • angela 17 aprilie 2013
 6. ana 2 februarie 2013
  • Mamica Nico 3 februarie 2013
   • angela 17 aprilie 2013
 7. Mamica neinfricata 3 martie 2013
 8. diana 4 aprilie 2013
 9. Bela 7 aprilie 2013
 10. nicol 13 aprilie 2013
  • simo 19 aprilie 2013
    • simo 19 aprilie 2013
     • lori- 11 mai 2013
   • dan 12 august 2013
 11. monica 18 mai 2013
 12. Florin 2 iulie 2013
 13. Dan Paraschiv 12 august 2013
 14. Dr. Nicoara Ovidiu 12 august 2013
  • Mamica Neinfricata 16 august 2013
  • Mamica 16 august 2013
  • Alina 23 iulie 2014
 15. mirela 19 octombrie 2013
 16. ramona 24 ianuarie 2014
  • Mamica 24 ianuarie 2014
 17. ramona 24 ianuarie 2014
  • marius 11 februarie 2014
 18. Ella 17 februarie 2014
  • Mamica Neinfricata 3 aprilie 2014
 19. Florin 19 decembrie 2014
 20. florin 19 decembrie 2014
 21. Demetra 22 ianuarie 2015
 22. andreea manea 1 martie 2015
 23. Tania 14 mai 2015
 24. andy 14 mai 2015
 25. Mihai 31 decembrie 2015

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.