Cutie Senzoriala si Educatia Montessori

Astazi am vazut si eu pentru prima data o Cutie Senzoriala, nu prea intelesesem eu prea bine ce este si pentru ce este buna, era doar un nume acolo, despre carea aveam o idee vaga. Aceste cutii se fac de catre parinti pentru proprii copii mai mari de 8 luni. Cutia senzoriala este un principiu al educatiei de tip Montessori.cutia senzoriala dinozauri

O cutie senzoriala poate fi foarte utila si benefica in dezvoltarea unui copil, mai ales ca acesta invata prin joaca. In primul rand il ajuta in  dezvoltarea motorie, in principal in coordonarea mana-ochi, apoi il invata sa faca diferenta intre diferite texturi, bebelusii in special invata prin atingere, cand sunt mici ating si cu gura sau chiar gusta. O astefel de cutie ii poate ajuta sa se concentreze, sa isi dezvolte vorbire, deoarece ii motiveaza sa descrie ceea ce simte la atingere, ceea ce vede si aude.

Fiecare cutie se confectioneaza potrivit varstei copilului, daca copiii sunt mici nu se folosesc obiecte mici ce ar putea fi inghitite sau au substante ce nu ar fi indicate sa ajunga in contact cu gura.

Cutia senzoriala cu dinozauri

Astazi am dat peste blogul jocuridestepte.blogspot.ro (merita sa il cititi, gasiti multe informatii utile) in care este prezentata pe scurt constructia unei cutii senzoriale cu dinozauri.

La un moment dat copiii incep sa fie pasionati de insecte, pasari, animale si dinozauri (ii vad in desene animate unde sunt foarte dragalasi). Mai jos avem un text si poze preluate de aici.

De data asta la aranjarea cutiei am primit ajutor si de la Dalia care a potrivit „padurea” cum ii tot zicea, adica colectia de plante  aproape muribunde si extrem de iefine din supermarket. Dealtfel e si singura investitie pe care am facut-o cu adevarat ca restul lucrurilor le cam aveam prin casa. Pietricelel decorativa de sticla pe care le-am folosit (cumparate cu 5 lei punguta) le avem de la cutia cu lumina, un „must have”, iar animalutele au fost cumaparate la kg de la un second-hand, ieftine-ieftine. 
E o cutie mai „difcila” decat celelalte pentru ca eu am dorit sa o fac cat mai realist cu putinta asa ca am „studiat” un pic habitatul dinozaurilor si am incercat sa aduc acele elemente in cutia noastra.

Cutia senzoriala cu Vulcan, lava si foc.

Vulcan, lava si foc.

Pietricele de sticla albastra pentru apa.

Pietricele de sticla albastra pentru apa.

 

Dalia a pus imediat cuibul si ouale dinozaurilor sus in copac.

Dalia a pus imediat cuibul si ouale dinozaurilor sus in copac.

Dinozauri

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.