Cuptor incorporabil: curatare catalitica sau pirolitica?

Curatarea cuptorului este un proces destul de costisitor si dificil, mai ales daca nu a fost curatat de multa vreme si murdaria a luat o forma mai solida. Totusi, datorita tehnologiei, avem optiuni mult mai lejere si simple de a rezolva o astfel de problema.

Exista un tip de cuptoare, mai precis, cuptoare incorporabile, care pot avea cateva  tipuri de sisteme de autocuratare; azi vom discuta despre Piroliza si Cataliza, doua dintre aceste sisteme, si vom vedea care dintre cele doua este mai eficienta .

Autocuratare pirolitica

autocuratare piroliticaPrimul tip de autocuratare este piroliza. Acesta functioneaza astfel : interiorul cuptorului se incalzeste foarte tare, pana cand temperatura ajunge la 500 grade Celsius, temperatura la care toate impuritatile din interiorul cuptorului vor deveni cenusa.

Peretii cuptorului sunt dotati cu niste placi din email speciale, care rezista la temperaturi mari . Acest proces dureaza intre 30 de minute si 3 ore, in functie de modelul cuptorului .

Este recomandat ca aceasta functie sa fie folosita mai des si la temperaturi mai mici, deoarece temperaturile prea mari afecteaza componentele cuptorului pana in punctul in care acestea nu o sa mai functioneze .

Modelele mai noi au optiunea de a selecta o temperatura mai mica a sistemului de autocuratare pirolitica . In functie de gradul de murdarie si nivelul de temperatura cuptorul va produce fum si miros de ars.

Acest sistem este foarte eficient deoarece caldura curata in totalitate interiorul, insa exista riscul ca durata de viata a aparatului sa scada.

De asemenea, consumul de electricitate va creste destul de mult; aceasta poate ajunge si pana la  4,700 kwh, avand in vedere temperatura foarte mare la care ajunge cuptorul .

Singurul lucru care ramane de facut dupa terminarea procesului este de a inlatura cenusa ramasa.

Autocuratare catalitica

Al doilea tip de autocuratare este cataliza . Acest sistem necesita un pic de efort in plus, dar mai intai sa vedem cum functioneaza. Cuptoarele cu autocuratare catalitica au, in interior, un tip special de placi din email pe care murdaria si grasimea adereaza; astfel, la curatare, murdaria si grasimea se indeparteaza foarte usor .

Totusi, aceste placi se afla in partea superioara, in partea din spate si pe peretii cuptorului; partea inferioara a a acestuia ramane expusa si trebuie curatata manual, la fel ca si cadrul de care sunt prinse celelalte placi si gratarul .

Un alt dezavantaj al acestui sistem este ca placile trebuie schimbate in timp deoarece se deterioreaza .

Acum, revenind la dilema din titlu, aceasta se poate rezolva daca te gandesti la care sistem este mai bun in situatia ta. De exemplu, daca folosesti mai des cuptorul, autocuratarea pirolitica te-ar ajuta mai mult si te-ar scuti de prea multa munca; dar, daca nu folosesti prea des cuptorul si nu trebuie sa il cureti prea des, autocuratarea catalitica este mai potrivita, deoarece acel efort pe care il depui nu este solicitat prea des. Pe langa toate astea, pretul este si el un factor important; sistemul cu piroliza este mai scump de cat cel cu cataliza, deci sa iei si asta in considerare .

Voteaza articol

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.