Cum se implica taticul in ingrijirea bebelusului

În primii 6-7 ani de viaţă modul diferit în care interacţionează părinţii cu copilul îl stimulează pe acesta să-şi dezvolte diferite abilităţi.

Tăticii tind să se joace cu copiii mai mult fizic decât mămicile, pe când mămicile oferă mai multă tandreţe  şi atenţie pentru nevoile primordiale ale copilului. Cel mic are de obicei tendinţa să fie mai supus la solicitările tăticului decât la ale mamei (plânge mai puţin sau deloc când îl duce tati la grădiniţă, nu comentează la masă când îi dă tati să mănânce). Lucrul acesta nu se întâmplă neapărat pentru că tatăl ar avea o autoritate mai mare, ci pentru că orice copil se raportează diferit la părinţii lui şi are aşteptări diferite de la ei.

Lasă taticul să-și joace rolul

Tehnicile de educaţie ale taticului sunt de cele mai multe ori diferite de ale mamei, iar dacă nu are ocazia să şi le pună în aplicare (pentru că nu are timp sau nu este lăsat) cel afectat va fi copilul. Acestea pot fi uneori mai bune decât ale mamelor, iar pretenţia ca taticul să fie o clonă a mamei (din perspectiva felului în care se raportează la copil) este complet greşită (sunt mămici care pretind ca taticul să se comporte asemenea ei cu copilul).

Taticul si bebelusul

Ce oferă taticul, diferit de mamă, în educaţia copilului?

Un tătic care se implică în creşterea şi educaţia copilului împarte responsabilităţile cu mama: de la  schimbatul scutecului și hrănirea celui mic, la băiţa de seară și cititul poveștilor. El oferă de asemenea și un model de rol pentru copil. El este cel care îl va învăţa pe cel mic cum să se comporte în familia pe care o va avea. Diferenţa între tătici şi mămici în educaţia copilului stă în faptul că bărbaţii sunt capabili să stea la joacă ore întregi, ştiu să facă lucrurile neplăcute în joacă, sunt mai puţin perfecţionişti (unii), au mai mare încredere în propriul instinct şi sunt mai puţin emoţionali şi anxioşi decât partenerele lor.

Articolul este pus la dispozite de Pamper, eu am preluat textul de aici  pentru ca mi-a placut si cred ca va va bucura.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.