Cum se citesc etichetele alimentelor?

cum se citesc eticheteleSa stii sa citesti o eticheta inseamna practic sa fii constienta de ceea ce mananci. Poate cand vine vorba de alimentatia ta nu esti atat de categorica, dar daca vorbim despre copil, lucrurile se schimba. Legislatia UE obliga producatorii sa eticheteze corect si cu acuratete produsul alimentar final. Mai mult, totul trebuie scris in limba materna a consumatorului. Dar chiar si asa, stii sa descifrezi codurile?

  • Light sau Lite. Desi exista corespondent in limba romana pentru cele doua cuvinte, pe ambalaje se pastreaza varianta in engleza pentru a oferi credibilitate produsului. Inainte de a remarca cat de usor este produsul, citeste totusi eticheta. Iar Lite pe o punga de cipsuri nu inseamna tocmai fara grasimi, ci doar faptul ca feliile de cartofi sunt taiate in felii mai subtiri.
  • Fara colesterol. Nu inseamna neaparat fara grasime. In general alimentele de origine vegetala nu au colesterol, iar cele de origine animale au. Asa ca un ulei vegetal, poate avea indicativul mentionat dar sa fie 100% cu grasime.
  • 90% fat free. Nu inseamna ca produsul are cu 90% mai putina grasime decat cel standard, ci ca alimentul are 10% grasime.
  • Fara adaos de zahar. Nu inseamna ca produsul nu are deloc zahar ci ca nu are zahar adaugat. Dar poate fi dulce de la fructele pe care le contine.
  • Natural 100%. Produsul poate contine grasimi si uleiuri naturale, dar asta nu inseamna neaparat ca sunt bune pentru sanatatea noastra.
  • Best before si Used by. La noi ambele au fost traduse „a se consuma de preferinta pana la data de„. Insa primul termen se refera la faptul ca produsul poate fi consumat si dupa data inscrisa pe ambalaj, dar nu va mai avea aceleasi cantitati promise. Al doilea termen este unul imperativ. Dupa data afisata, produsul nu mai este bun de consumat, acesta fiind alterat.

80% din etichetele alimentare contin astfel de capcane/trucuri/omisiuni. Oricum le-am spune, cert este ca ar fi cazul sa citim si sa recitim etichetele inainte de a achizitiona produsele. Merita! E in joc sanatatea noastra si a familiei noastre!!!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.