Cum ne alegem perdelele si draperiile?

Perdelele si draperiile au inainte de toate un puternic rol decorativ. Tocmai de aceea exista disponibile mii si mii de modele in diferite forme si palete cromatice, lucru care de cele mai multe ori te pune in incurcatura atunci cand trebuie sa iti redecorezi caminul.

perdele-si-draperiiIn functie de materialul din care sunt realizate, intalnim perdele si draperii din materiale naturale (bumbac, in, matase) – ideale pentru a decora spatii rustice, unde predomina mobilierul din lemn masiv, sau artificiale (vascoza, poliester) – acestea fiind utilizate cel mai des in primul rand datorita pretului sensibil mai mic, acestea fiind deasemena si materiale durabile in timp.

Pe langa rolul decorativ, acestea au si un rol functional, montandu-se pentru a acoperi spatiul ferestrei. Mai ales daca ferestrele se intind pe o duprafata generoasa, perdelele si draperiile va asigura intimitatea de care aveti nevoie.

Draperii, perdele sau jaluzele?

Daca ne dorim amenajarea unui spatiu mai putin personalizat, punandu-se accent pe functionalitate, jaluzelele sunt recomandarea optima. Acestea izoleaza foarte bine (mai ales daca materialul din care sunt confectionate este aluminiu), sunt usor de intretinut si rezista in timp.

Chiar daca din punct de vedere financiar sunt mai avantajoase, jaluzelele nu isi regasesc foarte bine locul in spatiile de locuit, unde majoritatea prefera perdelele si draperiile.

Fiecare camera are specificul propriu, astfel ca perdelele si draperiile se aleg si in functie de destinatia incaperii.

Pentru birou, predominant se aleg culori calde, uni. Aici latura practica este predominanta celei decorative. De regula se aleg materiale nepretentioase, usor de intretinut.

Pentru camera copiilor se aleg tesaturi in culori vesele, eventual cu imprimeuri tematice. Materialul ideal este poliesterul, un material usor de spalat si nepretentios.

Dormitorul e camera de odihna, astfel ca aici ar fi de preferat sa alegem draperii opace in combinatie cu perdele pentru dormitor fine.

In bucatatarie, aceasta fiind prin excelenta spatiu de lucru, se vor folosi materiale rezistente la umezeala si abur. In cazul in care draperiile sunt in proximitatea aragazului, ideale sunt materialele ignifugate.

Comments (1)
  1. Andrei 24 iulie 2017

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.