Cum isi exprima copiii bucuria prin desen

Inca din era preistorica oamenii se exprimau prin desen. Faimoasele picturi rupestre ilustrand cai, bizoni si cerbi realizate pe peretii pesterilor stau drept marturie a acestei nevoi a omului de a se exprima artistic. Pentru oamenii preistorici, stanca era blocul de desen iar sucurile vegetale erau culorile.

Acum nu o sa vorbesc despre Leonardo Da Vinci si despre geniile Renasterii, ci despre artistul care poate fi descoperit in fiecare dintre noi si mai ales despre importanta de a incuraja copiii sa fie creativi si sa gandeasca liber. Cunosc scolari care au iubit mai mult blocul de desen decat mingea de fotbal, iar astazi picteaza catedrale si biserici. Stiu si copii care au facut ca blocul de desen sa fie mai mult decat niste coli albe pe care trebuie sa le umpli la orele de desen. Eu am preferat chitara, pentru ca nu am avut niciodata talent la desen, desi imi placea sa mazgalesc. Trebuie sa recunosc ca nici nu stiam diferenta dintre un bloc de desen A3 si un bloc desen A4 pana sa vad camera nepotului meu care este impanzita de blocuri de desen de toate dimensiunile.

desene copii

Copiii precum nepotul meu se exprima mult mai bine si mult mai frumos in culori, decat in cuvinte. De fapt si cand deseneaza alb-negru, povestile lui au mai multa culoare decat orice as povesti eu. Iar el este fericit cand deseneaza. Deseori adorme pe colile pictate ale blocului de desen A3 si se trezeste cu pijamalele mult mai colorate.

Cand e vorba de pictura si desen, blocul acela cu foi albe primit inca de la gradinita este panza pe care se poate dezvolta un mare artist si un om liber in gandire. De aceea, daca copilul in plin proces creativ strica mai multe coli, nu trebuie oprit sau certat. Un bloc desen de orice dimensiune ar fi, nu este scump.

Daca un copil vrea sa-si exprime gandurile si sentimentele prin desen, acesta trebuie incurajat si sustinut. Pentru copiii care transpun lumea lor prin desen, blocul acela banal este un univers gol, in care ei devin adevarati demiurgi.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.