Cum isi afirma copilasul personalitatea

personalitatea copilasuluiEste nevoie de 3 ani pentru ca un copil sa-si dea seama ca este o fiinta umana, sa se recunoasca intr-o oglinda sau intr-o fotografie, sa spuna „eu” si sa se distinga de ceilalti. Iata etapele.

1. Devine constient

La 9 luni, copilul descopera ca este o fiinta umana, distincta de mama sa. Spre varsta de 1 an, devine constient de corpul sau, isi recunoaste prenumele si este capabil sa comunice pe limba lui cu ceilalti.

2. Se recunoaste in oglinda

Stadiul oglinzii este o etapa importanta in dezvoltarea copilului care intervine spre varsta de 18 luni. Este capabil sa se recunoasca in oglinda sau intr-o poza. Imaginea ii da copilului o confirmare vizuala, exterioara. Aceasta ii permite sa se identifice ca o forma umana.

3. Vorbeste de el la persoana a treia

Folosirea persoanei a treia traduce incapacitatea de a se distinge clar de ceilalti. Vorbeste de el la fel cum vorbeste de mama sa sau de oricine altcineva. Diferentierea incepe in cursul celui de-al treilea an de viata.

4. Se defineste drept baietel sau fetita

La 2 ani, este constient de identitatea sa sexuala. Compara, pune intrebari. Stie din care jumatate a umanitatii face parte.

5. Incepe sa spuna Nu

La varsta de 2-3 ani, copilul incepe sa refuze totul. Un fel de Refuz, deci exist. Este modalitatea prin care spune Eu. Simte nevoia sa-si afirme propria existenta, identitatea sa in plina constructie.

6. Te bombardeaza cu Eu

Eu soseste la putin timp dupa Nu. Copilul face un pas in plus in afirmarea sa, este avid de autonomie.

7. Nu te lasa sa-i atingi jucariile

Pentru un copil, jucariile lui sunt sfinte. Degeaba il rogi sa-ti dea o jucarie de-a lui. Refuza cu vehementa. Va invata mai tarziu altruismul si generozitatea.

8. La 4 ani identitatea copilasului este construita

La 4 ani, viziunea sa asupra lumii se nuanteaza. Incepe sa se cunoasca si sa stie ce-l diferentiaza de ceilalti copii.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.