Cum functioneaza sistemul nervos al nou-nascutului?

Somnul

In primele zile, nou-nascutul pare sa doarma mai tot timpul. El nu are inca somnul – veghe bine precizat. Nasterea dificila poate avea o influenta nefasta asupra somnului. Catre a 7-a sau a 10-a zi somnul nou-nascutului devine mai putin adanc si apar perioade de veghe.

Perioadele de somn din timpul zilei devin mai bine delimitate, cu toate ca somnul este mai usor. Ele sunt intrerupte de faze de veghe mai lungi, care se alungesc putin cate putin. Respectand aceste faze, dand tot timpul mesele in stare de veghe, mama contribuie la organizarea somnului sugarului.

Este foarte importanta respectarea ritmului propriu al fiecarui sugar – orarul meselor, baia, celelalte ingrijiri ne mai fixandu-se in mod arbitrat de catre mama sau medic, ci dupa nevoile ce convin structurii biologice si temperamentului sugarului.

In proportie de 95% nou-nascutii la termen nu manifesta tulburari de somn; circa 5% dintre ei prezinta totusi o stare de somnolenta mai accentuata, dar nu profunda.

Ritmul somn-veghe tine si de starea psihica a mamei!

Daca mama este calma si odihnita, nou-nascutul are sansa de a fi linistit; daca mama este in tensiune si anxioasa, nou-nascutul va fi nervos si agitat. Nasterea grea sau usoara poate avea, de asemenea, o influenta pasagera asupra starii nou-nascutului.

Consumul de cafea sau de ceai de catre mama ce alapteaza determina tulburari de somn la nou-nascut.

Plansul

plansul nou nascutuluiPlansul este un semn important prin care sugarul isi manifesta foamea, setea, lipsa de confort (frig, cald, prea strans infasat, cute sau noduri de la scutece, emisiune de scaun sau urina, zgomot in camera, stare de agitatie sau nervozitate in familie, pozitia incomoda in pat etc.), o suferinta sau o imbolnavire.

Obiceiul de a lua in brate sau de a alimenta un sugar care plange nu trebuie cultivat. Un sugar “are voie”sa planga circa 2 ore pe zi.

Micutii care tac dupa ce sunt luati in brate, nu sunt flamanzi. Cei care plang si dupa luarea in brate si dupa incercarea de a-i hrani au alte motive mai serioase de a plange.

Tipatul

Nou-nascutul sanatos are un tipat viguros, de tonalitate mijlocie, bine suportat, pentru ca nu antreneaza nici tulburarea ritmului respirator si nici fenomene vasomotorii.

Cand este provocat, de exemplu daca este infometat, nou-nascutul tipa si-si misca mainile si picioarele. Tipatul determina o contractie a muschilor fetei, evidentiind eventualele asimetrii, paralizii, defecte innascute.

Cand tipa tare si prelungit, culoarea nou-nascutului  vireaza de la roz-deschis spre rosu. De obicei, se calmeaza prin satisfacerea unor nevoi sau inlaturarea unor disconforturi.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.