Cum folosesti fizica si chimia in bucatarie?

tigai teflonTot ceea ce facem in bucatarie, de la gatit pana la congelare, are legatura cu fizica sau cu chimia. temperaturile care cresc sau scad, chiar si mixatul sau prajitul ingredientelor nu sunt altceva decat transformari, molecule care compun alimentele; apa sau uleiul care se folosesc la gatit, chiar si aerul din mediu reactioneaza chimic. Cei mai renumitibucatari studiaza in zilele noastre chimie si fizica pentru a imbunatati calitatea preparatelor ce vor fi servite la masa.

Ce sunt arsurile de congelare?

Arsurile de congelare sunt cauzate de obicei de ambalajul neetans sau de volumul prea mare al pachetului din congelator. Alimentele se usuca, iar la marginile acestora se contureaza pete colorate in alb pana la maroniu. Alimentele nu se altereaza, dar devin improprii consumului. Acest fenomen apare cu precadere la alimentele cu un continut mare de apa, cum ar fi carnea sau legumele. La contactul cu oxigenul din aer, fluviul se oxideaza si se transforma in gaz care se evapora prin invelisul neetans. In timpul acestui proces se distrug substantele nutritive si cele care confera unui aliment gustul specific. In timpul decongelarii, marginile compacte nu mai pot absorbi apa si devin tari sau se faramiteaza.

Ce sunt mai bune alimentele congelate prin soc termic?

Congelarea rapida, prin soc termic, scade temperatura alimentelor in doar cateva minute, cu cel putin 18C. In fiecare celula se formeaza doar cristale minuscule de gheata, ceea ce inseamna ca structura celului nu este afectata, iar substantele nutritive, vitaminele si colorantii naturali raman intacte.Insa cand alimentele sunt congelate treptat, in congelatoare conventionale, se pot forma cristale mari de gheata care distrug peretii celulelor. In industria alimentara se utilizeaza gaze lichefiate, placi de congelare sau camere si tuneluri frigorifice, in functie de felul alimentelor ce trebuie congelate prin soc.

De ce nu se lipeste mancarea de tigaile cu teflon?

Moleculele unei tigai obisnuite si moleculele unui aliment care se frige in ele se atrag reciproc. Se formeaza legaturi polare intre suprafata metalului si carbohidratii si proteinele din alimente. Atractia devine vizibila cand mancarea se lipeste de fundul tigaii si incepe sa se arda. Daca la gatit se foloseste unt sau ulei, alimentele nu se vor lipi prea repede de fundul tigaii fiindca grasimea formeaza un strat protector. Solutia pe termen lung o reprezinta doar un strat permanent aplicat pe fundul tigaii, cum ar fi teflonul sau materialele asemanatoare. Pe aceste suprafete nu se formeaza legaturi bipolare intre tigaia cu teflon si oua sau alte alimente prajite. Stratul protector este mentinut in tigaie, fiind compus din molecule care formeaza denivelari mici pe intreg fundul tigaii. Legaturile dintre aceste molecule sunt insa slabe si, de aceea, suprafata protectoare cedeaza usor la zgarieturi sau alte actiuni mecanice.

tigaie cu teflon

St 3 tigai cu teflon

  • 1 x tigaie mare diametru 30 cm
  • 1 x tigaie medie diametru 26 cm
  • 1 x tigaie mica diametru 20 cm

Tigaile sunt captusite cu teflon si au maner realizat din material rezistent la caldura .

Comments (1)
  1. Anon 8 ianuarie 2015

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.