Cu ce am avansat fata de epoca de piatra?

De la descopererirea focului si inventarea rotii, inovatiile omului ne-au facut viata mai usoara. Astazi intelegem cauzele multor boli si putem cauta cai de vindecare examinand celulele si genele. Dupa motorul cu abur si Internet, nano- tehnologiile se pregatesc sa inaugureze o noua revolutie tehnologica. Va fi nevoie de si mai multe idei ingenioase ca sa hranim imensa populatie  a planetei – care se apropie de 8 miliarde – si sa asiguram energie nepoluanta.

Toate inventiile importante au fost inventate inca din epoca de piatra?

In Epoca Pietrei au inceput sa fie realizate multe locuri importante, dar nu toate. Religia, arta, uneltele, armele de vanatoare, imbracamintea, bijuteriile si agricultura sunt insa inovatii importante aparute in acea perioada.

Care au fost jaloanele inovatiei in epoca de piatra?

epoca de piatraPrimul pas fundamental a fost folosirea silexului pentru a face unelte. Cele mai vechi obiecte prelucrate din silex – descoperite in Tanzania – au o vechime de 1,8 milioane de ani. Oamenii primitivi au folosit unelte de acest fel timp de cateva sute de mii de ani. Oamenii au invatat sa imblanzeasca focul de-abia acum 800 000 de ani si probabil a mai durat inca 500 000 de ani pana cand au inceput sa-si transforme uneltele in arme, modeland sulite pentru a vana animale mari. Cam acum 10 000 de ani, oamenii au inceput sa formeze asezari, iar acest nou stil de viata le-a dat posibilitatea sa cultive pamantul sa sa-si faca provizii de hrana. Atunci au fost realizate recipiente mari din lut.

Atasarea unui maner a revolutionat tehnologia epocii de piatra?

A fost nevoie nu de unul, ci de doua manere. Aceasta deoarece au existat doua „momente” in istoria timpurie a oamenilor cand montarea unui maner la un obiect a avut o mare importanta pentru dezvoltarea civilizatiei. Primul a fost cand cineva a avut ideea sa ataseze o piatra ascutita de un bat. Astfel a obtinut o piatra cu maner, adica o sulita. Aceasta s-a intamplat acum circa 300 000 de ani – varsta celei mai vechi sulite descoperite. Simplul fapt de a atasa un maner unei pietre a deschis oamenilor noi surse de hrana, pentru ca pana atunci fusese imposibil sa ucida mamuti si alte animale mari folosind ca arme numai pietrele.

A doua utilizare a manerului a fost atasarea lui la recipiente. Ulcioarele si oalele n-au aparut decat atunci cand oamenii au inceput sa formeze asezari, cam cu 10 000 de ani in urma. Numai atunci a devenit importanta pastrarea unor rezerve de hrana. Canile cu maner nu au aparut decat prin mileniul V i.HR. Aceasta inventie a coincis cu inceputul unei noi ere – desi nu a contribuit la aparitia ei. Pe la 4900 i.Hr. climatul s-a incalzit. S-au dezvoltat noi tipuri de asezari precum casele pe piloni si comunitatile din pesteri. Era o idee buna sa poti apuca un recipient de manere ca sa transporti granele dintr-un loc in altul.

Adevarat sau fals?

Scrisul a fost inventat in sprijinul comertului

prima scriereTablitele de la Tartaria (in Romania) atestă fara nici un dubiu prima scriere din istoria omenirii, datate in prima jumatate a mileniului IV î.Hr. Caracterele ce se gasesc pe aceste tablite se aseamana intr-o oarecare măsură cu însemnele de pe tablitele sumeriene

Multa vreme s-a presupus ca scrisul a aparut pentru inregistrarea vorbirii, dar se pare ca dorinta de a documenta calculele era mai presanta. In Mesopotamia s-au descoperit vase de lut in forma de ou continand pietricele si avand imprimata pe suprafata de lut exterioara imaginea fiecarei pietre. Unele dintre aceste vase cu pietre dateaza din mileniul IX i.Hr. Se crede ca pietricelele sigilate serveau la inregistrarea cantitatilor. Mai tarziu, cineva a venit cu ideea ca, in loc sa imprime pietrele, sa zgarie in lut simple linii inainte de a arde vasul. Acest lucru a marcat inceputul folosirii unor simboluri arbitrate pentru a identifica obiecte – primul pas spre un sistem de scriere.

Toti oamenii vor realiza aceleasi inventii pentru ca sunt evidente?

Incasii aveau o societate structurata ierarhic, in care fiecare individ avea locul lui alocat. Initial, traiau in regiunea muntoasa Cuzco din sudul Perului, dar imperiul lor s-a intins, ocupand o suprafata mult mai mare. Evident, prin vastul imperiu trebuiau transportate bunuri si ,desi existau drumuri, multe trasee aveau pante atat de abrupte, incat carucioarele ar fi fost inutile. Incasii aveau un singur animal de povara, lama, un animal singur pe picioare de teren abrupt care poate cara greutati mari. Ca urmare, incasii n-au inventat niciodata roata. Desi in esenta este o idee simpla, rotile nu le-ar fi folosit prea mult.

Se pare ca oamenii nu fac decat inventii care au o utilizare reala – sau cel putin asa se intampla in societatile in care oamenii nu au timp de pierdut ca sa devina inventatori.

Cand am devenit fiinte civilizate?

Sa fii civilizat nu inseamna sa stii cum se folosesc furculita si cutitul. Indiciile care exprima gradul de civilizatie a unui om sunt semnele de cultura si ratiune – caracteristici care il deosebesc de restul regnului animal. Aceste semne au aparut devreme, chiar si neanderthalienii aveau notiuni religioase. Istoricii au motive intemeiate sa presupuna ca, la sfarsitul Epocii Pietrei, oamenii erau deja in stare sa negocieze schimbul de bunuri in loc sa le smulga unii de la altii. Mai mult, dezvoltarea tehnologiilor culturale esentiale – scrierea si aritmetica – a avut loc in perioada 10 000 – 5000 i. Hr.

Adevarat sau fals?

Unele culturi nu au nici o religie?

Religia face parte din istoria evolutiei umane. Recunoscandu-si propria mortalitate, oamenii au ajuns la religie, ideea unei vieti de apoi aducandu-le consolare si mangaiere. Paleoantropologii si cei care studiaza preistoria si inceputurile istoriei considera ca primul indiciu de simtire religioasa si activitate culturala timpurie este folosirea ritualurilor de inmormantare in perioada Paleoliticului Mijlociu, care a inceput cam acum 200 000 de ani. Afirmatia ca nu exista culturi fara religie este probabil corecta.

Cand au aparut banii?

Banii – in sensul de mijloc de schimb – au aparut devreme in istoria umanitatii. Dovezile se gasesc in termenul „pecuniar”, derivat din latinescul pecus, care inseamna vita, un mijloc de schimb acceptat in acea epoca.

Cercetatorii au descoperit cele mai vechi urme de bani ca mijloc de schimb in perioada Paleoliticului Superior, care a inceput acum circa 30 000 de ani. Anterior, obiectele descoperite in morminte nu prezentau indici ca ar fi fost folosite ca miljloc de schimb si nu ca podoabe. Monedele au fost o inventie relativ tarzie si trebuie sa fi fost precedate de intelegerea faptului ca vitele si alte bunuri erau mijloace de schimb greoaie si erau o problema la transport. Cele mai vechi monede din lume se pare ca au aprut in Grecia in secolul VI i.HR.

Au existat orase in epoca de piatra?

Raspunsul depinde de definitia orasului in comparatie cu o asezare. In esenta, un oras prezinta o gama mai larga de caracteristici decat o simpla asezare. Unii experti cred ca un oras trebuie sa aiba locuitori care nu sunt toti inruditi direct sau prin alianta. Altii vad orasul ca fiind caracterizat prin existenta unor norme care reglementeaza convietuirea. De asemenea, un zid de separare fata de tinutul inconjurator este considerat o trasatura a oraselor timpurii.

Pentru titlul de cel mai vechi oras din lume concureaza lerihon, aflat astazi in Palestina, si Catalhoyuk din sudul Anatoliei. La Ierihon s-au descoperit urme ale unei asezari umane care dateaza din 8500 i.HR. Catalhoyuk este probabil cu 1000 de ani mai recent, dar acest lucru nu ar insemna in mod necesar ca Ierihonul a fost inconjurat dintr-un stadiu timpuriu cu un zid pare sa fie o dovada in favoarea lui.

Catalhoyuk este controversat, deoarece se pare ca locuitorii lui erau inca vanatori – culegatori.

Daca ramanem la definitia stricta a orasului, perioada cea mai timpurie in care se poate vorbi cu certitudine despre existenta oraselor este Epoca Bronzului, nu Epoca Pietrei.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.