Creta, o insula greceasca plina de istorie

CretaCreta este cea mai sudica insula greceasca avand o suprafata de circa 8000 de km patrati fiind si cea mai mare insula apartinand Greciei. Aici istoria se intinde pana in negura timpului, in vremea in care Creta apartinea Imperiului Roman, mai tarziu trecand in stapanirea Bizantului. Insa istoria acestei insule este mult mai complicata, ea trecand printre altele si prin mainile Venetienilor iar mai tarziu confruntandu-se cu amenintarea dominatiei din partea Imperiului Otoman. Din 1933, Creta a devenit definitiv parte a Greciei iar faptul ca aici s-au facut numeroase descoperiri arheologice dar si industria turistica tot mai dezvoltata au inceput sa atraga an dupa an tot mai multi vizitatori si turisti dornici sa descopere mai multe despre istoria frumoasei insule.

Din acest punct de vedere, unul dintre cele mai dezvoltate orase turistice este Heraklion, capitala insulei Creta dar si cel mai mare oras din insula. interesant aici este ca in ciuda bogatei mosteniri grecesti si romane, orasul se poate lauda cu multe cladiri in stil venetian, semn ca aici aceasta republica medievala si-a pus o importanta amprenta.

Iar daca veti alege sa va faceti sejurul in Creta, la Heraklion, veti putea descoperi o seri de muzee fascinante cum ar fi cel de Arheologie, Cretarium, Muzeul de Istorie al Cretei, Muzeul de Istorie Naturala sau colectia Agiei Aikaterini din Sinai, asta pentru a mentiona doar o mica parte din ele. In plus, Heraklionul a fost si leaganul unor mari personalitati culturale dintre care probabil ca cel mai celebru a fost pictorul El Greco, pe numele sau real Domenicos Theotokopoulos.

 Palatul din Cnossos

 Palatul din CnossosDaca nu stiati, Creta este gazda unuia dintre cele mai spectaculoase situri arheologice din Grecia: Cnossos. Aici, intre 1900 si 1930, celebrul arheologi englez Sir Arthur Evand a efectuat numeroase excavatii descoperind ruinele unui intreg oras. totusi, daca in ziua de azi, o mica parte din cladiri a fost restaurate pentru ca vizitatorii sa isi faca o idee asupra aspectului de odinioara al palatului, piesele originale de arhitectura recuperate de aici au fost duse la Muzeul Arheologic din Heraklion, un spatiu ce se ocupa doar cu relicvele descoperite pe insula Creta.

Creta este impartita in patru prefecturi: Chania, Rethymnol, Heraklion si Lassithi, iar in fiecare dintre acestea veti putea descoperi numeroase situri arheologice si spatii in care natura s-a dezvoltat nealterata alaturi de oameni.

Insa insula Creta se poate lauda si cu o infrastructura turistica deosebit de dezvoltata cu hoteluri luxoase in principalele localitati ale insulei, cu drumuri bune si cu o bogata oferta culinara in restaurantele locale. Si poate tocmai din acest motiv Creta a devenit in prezent una dintre cele mai vizitate locatii din aceasta parte a lumii, faimoasa pentru ospitalitatea oamenilor si pentru istoria ei bogata.

Iar daca nu va place aglomeratia si v-ati dori sa explorati in liniste Creta, puteti face acest lucru in plina iarna, in afara sezonului turistic. Nu va faceti griji, aici nu ninge decat pe varfurile muntilor iar vremea este in general calduroase chiar si in decembrie.

Si ca o curiozitate, Heraklionul s-a infratit de-a lungul timpului cu mai multe orase printre care si Constanta, capitala Litoralului Romanesc.

Insula Creta din Grecia

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.