Celulele stem – aplicatii si riscuri

Ce sunt celulele stem

O celula stem este o celula care este capabila de divizare si multiplicare de-a lungul vietii, asigurand cresterea celulelor unui individ. Diviziunea unei celule stem produce o noua celula stem (celule de „rezerva”), precum si angajarea intr-un proces de diferentiere a celulelor, ceea ce va duce pentru la efectuarea unei functii specifice. Astfel, prin impartirea si multiplicarea acestora, celulele stem pot da nastere la diferite tipuri de celule si la diferite functii specifice. Atunci cand o celula stem se divide, unii dintre descendentii ei sunt diferiti, ceea ce inseamna ca se specializeaza in a deveni tipuri de celule bine-definite. Ceilalti descendenti raman celule stem.

Toate fiintele vii au celule stem pluricelulare. Ele sunt sursa tuturor tesuturilor si pentru asigura reinnoirea (inlocuind celulele disparute din cauza imbatranirii sau a leziunilor). Celulele stem sunt la originea regenerarii membrelor, la unele animale (cum ar fi soparle, de exemplu).

Desi numarul de celule stem este foarte mic la adulti, oamenii de stiinta invata sa identifice, sa izoleze-le diferite tesuturi si, in unele cazuri, sa le cultuive. Aceste celule stem embrionare dau culturi nemuritoare, pentru ca se reproduc pe termen nelimitat. Cercetarea privind celulele stem are un mare potential in domeniul medical.Obiectivul principal este de a produce celule pentru a trata organe bolnave sau deteriorate.

    Terapia celulara

In practica, terapia cu celule implica injectarea de celule umane, in scopul de a preveni, trata sau atenua o boala. Este vorba despre repararea tesutul deteriorat cu celule noi, care il vor reconstrui: celulele sunt utilizate pentru a repara tesuturile deteriorate, sau celule transformate pentru a aduce in tesuturi moleculele lipsa. Cel mai vechi  tratament cu ajutorul celulelor stem este transplantul de maduva osoasa. Acesta este utilizat in mod curent din 1970 pentru boli ale sistemului imunitar si sange. Alt tratament existent este grefa de piele pentru arsuri grave, de exemplu. In ambele cazuri, tratamentul exploateaza prezenta de celule stem adulte in tesutul folosit pentru grefa.

Oportunitati terapeutice

Terapia cu celule aduce o noua speranta pentru pacientii care sufera de boli incurabile. Intr-adevar, ariile terapeutice in care perspectivele de utilizare a terapiei cu celule par a fi realiste sunt numeroase: hematologie, dermatologie, reumatologie, oncologie, oftalmologie, neuro-degenerative boli, cardiologie, hepatologie.

Se cunosc deja diferite procedee prin care se trateaza unele boli:

  • Boli ale sistemului nervos: aceste metode permit transplantul de neuroni, care sunt inserati in creier sau maduva spinarii sau producerea de neurotransmitatori diversi care lipsesc. Acestia ar lupta impotriva bolii Alzheimer, Parkinson, scleroza multipla si alte boli neurodegenerative. „.
  • Infarctul miocardic: celulele cardiace care sunt distruse atunci cand infarctul impiedica fluxul de sange miocardic, ar putea fi inlocuite cu celule musculare cardiace obtinute prin aceste tehnici.
  • Boli ale oaselor si cartilajelor: noi celule osoase ar putea inlocui osul lipsa dupa traumatisme sau interventii chirurgicale, sau ar putea vindeca boli, cum ar fi osteoartrita.
  • Tipuri de cancer si boli imunodeficitare: celule noi hematopoietice (inclusiv celule ale sistemului imunitar) ar putea depasi deficientele asociate cu boli ale sistemului imunitar, cum ar fi SIDA sau, in cazul cancerului, ar putea permite utilizarea mai intensa a medicamentelor citotoxice.
  • Diabet: aceste tehnici permit implantarea de celule din pancreas care produc insulina.

Pacientii isi pun mari sperante in acest tip de terapie.

extaz pur dupa nasterea acasa

Cercetarea in domeniul celulelor stem

Cercetarea fundamentala

Cercetarea de baza privind celulele stem embrionare a servit oamenilor de stiinta ca sa inteleaga mai bine dezvoltarea timpurie a vietii, o perioada care este inca relativ necunoscut, in special in ceea ce priveste mecanismele moleculare implicate. O astfel de cercetare ar trebui sa exploreze, de asemenea, patologii asociate dezvoltarii embrionare. In plus, embrionii de la inseminarea artificiala, care raman in urma detectarii de anomalii ar putea fi utilizati in cercetarea de baza pentru detectarea de celule stem care contin genomul patologic, intelegerea acestor boli si testarea posibilelor medicament. In cele din urma, unii cercetatori cred ca diferentierea celulelor stem embrionare in celule germinale (sperma si ovule) poate fi controlata. Acest avans va aborda o serie de cazuri de infertilitate in cazul in care medicamentul nu poate oferi, in prezent, nici o solutie.

Cercetarea in scopuri terapeutice

Recent, o noua abordare folosind celule embrionare stem a fost dezvoltata pentru a trata boli neurodegenerative. Este vorba de grefe de celule nervoase intracerebrale al caror scop este de a restabili transmiterea dopaminei intre neuroni. Noi celule obtinute in laborator prin diferentierea celulelor stem trebuie sa rezolve lipsa de neuroni dopaminergici si sa restabileasca conexiuni sinaptice care lipsesc. Aceasta tehnica presupune capacitatea de a produce in laborator acesti neuroni din celule stem. In anul 2000, cercetatorii au fost capabili sa obtina acesti neuroni din celulele stem nediferentiate de la soareci. Ulterior, Dr. Lorenz Studer si echipa sa dela laboratorul Sloan-Kettering Cancer Center din New York, au reusit plecand de la celule stem prelevate de la un embrion uman sa obtina neuroni capabili de a sintetiza dopamina intr-un context celular special. Cu toate acestea, nu a fost facut inca nici un studiu pe pacient. Incepand cu anii '90, medicii incearca la om, transplantul de celule nervoase embrionare, demonstrand eficienta acestei metode. Cu toate acestea, aceste studii au fost efectuate pe un numar de pacienti prea mic. Criteriile variaza de la un grup la altul si nici un grup de comparatie nu a fost selectat. De atunci, doua studii au avut loc in Statele Unite, iar concluziile cercetarii au fost mai degraba dezamagitoare, deoarece nu pot recomanda transplantul de celule nervoase pentru a trata pacientii cu boala Parkinson. Cu toate acestea, aceste studii au identificat progrese la optimizarea tehnicii de punere in aplicare.

Piste noi care utilizeaza terapia celulara sunt cercetate pentru tratamentul diabetului zaharat la copii mici. Aceasta boala este cauzata de o insuficienta sau o de folosire a unui hormon sintetizat de catre ficat: insulina. Echipele cauta in prezent sa obtina in laborator celule producatoare de insulina din celule stem embrionare, dar pana in acest moment nu s-a reusit. Distrofie musculara Duchenne este o tulburare genetica cauzata de un defect in distrofina, o molecula care permite conectarea fibrelor musculare intre ele. Acest defect cauzeaza degenerarea fibrelor musculare, in special cele ale inimii. Cercetarile privind terapiile celulare, de exemplu, cele ale echipei lui Philippe Ménasché, ar putea conduce la sinteza de celule din fibre ale muschiului inimii pentr a regenera cardiomiocitele afectate. Rezultatele lor sunt foarte incurajatoare.

 

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.