Ce nu te omoară te lasă bolnav, slăbit și vulnerabil

Există un singur fel de a obține ceea ce vrei în viață, fie că sunt lucruri materiale – ca banii, spirituale – ca iubirea sau orice altceva, între ele.

Această cale este demonstrată științific și blindată de experimente cu echipamente de milioane de dolari, cele mai noi descoperiri în neuroștiințe, iar în rândurile care urmează am să-ți explic această cale.

Pe măsură ce câștigăm experiență de viață, ne dezvoltăm abilități, ne educăm, învățăm, evoluăm, trecem prin eșecuri și înregistrăm victorii, abilitatea noastră de a avea mai repede și mai ușor ceea ce ne dorim, crește.

În mod normal, la 30 de ani ar trebui să câștigi mai mulți bani decât făceai la 10 sau la 20.

De asemenea, la 40 de ani ar trebui să știi mai bine ce alegeri să faci în privința partenerului de cuplu, comparat cu alegerile de la 15 sau 25 de ani.

Legat de sănătatea ta, parcă devii mai atent și mai chibzuit pe măsură ce înaintezi prin viață și constanți că viața e fragilă.

Ei bine, deși omul în mod normal ar trebui să evolueze constant, să se dezvolte constant, deși viața lui ar trebui să devină din ce în ce mai bună, fericirea lui – mai mare și rezultatele lui – mai mari, de multe ori putem vedea că se întâmplă un efect invers.  

De multe ori, oamenii încep să trăiască din ce în ce mai rău.

Sărăcesc, în loc să devină prosperi, se îmbolnăvesc, în loc să devină mai puternici, se înrăiesc, în loc să trăiască cu mai multă iubire.

Poate pentru prima oară în istorie, civilizația vestică are dovezile științifice nu doar pentru a ne arăta de ce lucrurile merg înspre rău în loc să meargă înspre bine, dar primim și vestea bună că putem să facem schimbările necesare pentru a întoarce lucrurile în favoarea noastră.

Ce nu te omoară te lasă bolnav, slăbit și vulnerabil

„Ce nu te omoară te face mai puternic” este rareori adevărat, și asta ne demonstrează știința. În studiul copilăriei adverse, precum și în studii suplimentare s-a arătat că până la vârstă de 18 ani poți să trăiești traume psihologice foarte puternice, ca, de exemplu:

 • să crești în sărăcie;
 • să fii agresat și umilit la școală de colegi sau profesori;
 • să trăiești într-un cartier sau într-un grup social violent;
 • să ai un părinte alcoolic sau dependent de droguri sau jocuri de noroc;
 • să pierzi un părinte prin divorț, separare, moarte sau abandon;
 • să ai o persoană bolnavă psihic în familie;
 • să fii bătut constant;
 • să fii umilit constant;
 • să îți vezi mama agresată de tatăl tău.

Trăind aceste traume la vârste când creierul nostru este în plină creștere, formare și transformare, învățam să trăim într-o frică permanentă, într-un stres continuu, neștiind de unde vom fi loviți din nou.

Și aici începe drama.

Corpul nostru fizic este foarte strâns legat de emoțiile noastre și, mai exact, din partea creierului nostru responsabilă de emoții pleacă spre toate organele noastre interne legături care fac orice emoție să fie resimțită direct în corp.

Când ți-e rușine, te înroșești. Când ți-e frică, simți o apăsare în piept. Când te îndrăgostești, simți fluturi în stomac.

download

 

În această ilustrație din cartea „The body keeps the score” (Corpul păstrează scorul), carte considerată bibilia traumelor psihologice, putem vedea cum emoțiile afectează direct fizionomia noastră, glanda tiroidă, inima și plămânii, sistemul digestiv.

Ei bine, atunci când există traume, emoții și amintiri care ne-au rănit tare de-a lungul vieții, și asta în mod repetat, creierul nostru începe să emită hormoni ai stresului permanent și este afectată „frâna” prin care acest hormon este eliberat sau nu.

Imaginează-ți că vezi un urs într-o drumeție prin pădure. Este eliberat hormonul stresului care îți provoacă în corpul fizic un răspuns de „luptă sau fugi”. Probabil că o iei la fugă sau urlii la urs ca să îl sperii și, cel mai probabil, ajungi acasă și vei avea o poveste interesantă de spus. Acum, creierul închide robinetul la hormonul stresului și totul revine la normal.

Ei bine, în cazul traumelor psihologice, e ca și când stai singur într-o cabană, în vârf de munte, și știi că un urs se învârte prin jurul cabanei încercând să intre. Nu știi când și dacă va reuși, așa că ești permanent într-o stare de frică și stres.

În momentul în care ai suferit o traumă, creierul tău se va comporta ca și când permanent, pe undeva, te pândește un urs. Permanent vor fi eliberați în corp hormoni ai stresului care cresc aciditatea în organism și asta duce la:

 • boli cronice
 • boli ale sistemului imunitar
 • cancer
 • atac de cord
 • inflamații cronice

Oricât de sănătos mănânci, oricât de mult mergi la medic și oricâte pastile bagi în tine, otrava este permanent produsă, chiar în creierul tău, și eliberată în corp.

De aceea, unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le faci este să îți aduci creierul, mintea și emoțiile într-o stare psihologică de bine, în care în corpul tău sunt eliberați hormonii sănătății și nu cei ai bolii. Așa cum corpul nostru este direct afectat de minte și de emoții, la fel este starea noastră psihologică, și apoi rezultatele noastre în lumea reală.

 • Cum va lua decizii un om fără încredere în sine și permanent trăind cu frică?
 • Cum se va comporta cu cei din jur un om care simte că poate fi trădat oricând?
 • Cum va prospera și evolua un om care se teme să nu fie rănit din nou și să nu repete suferințele?

Pentru că nu am fost învățați să ne vindecăm de trecut, suferim în prezent și ne distrugem întreg viitorul.

Poți să obții ce vrei într-un singur fel (demonstrat științific).

Există salvare și, din fericire, tot ce ți-am spus în anii aceștia pe blog-ul Personalitate Alfa, în cărțile și în cursurile mele, este adevărat.

La orice vârstă, în orice condiții, poți întoarce totul în favoarea ta.  

Și, din nou, știința vine în ajutorul nostru.

Secțiune în creier

Majoritatea creierului nostru rațional nu are nicio punte de legătură cu creierul emoțional, acolo unde se află toate suferințele și problemele noastre, cu excepția părții din cortexul prefrontal, numită centrul conștiintei de sine. Această parte este singura din creierul rațional care este legată de partea emoțională.

Prin activarea acestei părți din creier, care ne ajută să ne dăm seama de ce anume se întâmplă în interiorul nostru, putem să ne autoobservăm și să ne autoanalizăm. Această capacitate se numește introspecție.  

Cu ajutorul acestei părți raționale putem să privim emoțiile noastre, traumele și experiențele și le putem înțelege, iar apoi vindeca, astfel încât să ne schimbăm întreg destinul.

Introspecția este, deci, capacitatea de a privi în interiorul meu și a înțelege ce se întâmplă cu gândurile și emoțiile mele.  

Acest lucru a fost demonstrat științific, cu ajutorul echipamentelor de milioane de dolari, însă alții au știut cu mult înainte, datorită geniului lor.

Ca de exemplu, Carl Gustav Jung, care a spus „Cine se uită în afară visează, cine se uită înăuntru, se trezește”.

Prima mea carte, Personalitate alfa, are subtitlul”Descoperă comoara ta interioară”. A fost intuiția că în noi se află toate răspunsurile pe care le căutăm.
Acum, după 10 ani de zile, când avem toate argumentele și nici chiar cei mai sceptici oameni nu mai neagă importanța lumii noastre interioare în viața de zi cu zi, nu ne rămâne de făcut decât să apăsăm accelerația și să ne luăm înapoi toată puterea pierdută, să ne vindecăm, și apoi să ne facem viața pe care o visăm. Adică să mergem printre greutăți, spre stele.

Aceste lucruri le vom aprofunda la seminarul eveniment, 10 de ani de Personalitate Alfa, Dezvoltă-ți Personalitatea Pentru A Reuși În Felul Tău.

 

Sursa: Pera Novacovici

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.