Ce anume ne influenteaza sentimentele? Dragostea la prima vedere

Multe elemente care ne guverneaza sentimentele, sunt programate dinainte prin insasi structura creierului, iar altele sunt ancorate in gene. Exista insa si multe altele pe care trebuie sa le invatam. Uneori, afectul poate fi influentat chiar de conjuncturi istorice.

Exista cu adevarat dragoste la prima vedere?

Nu este vorba de un cliseu intalnit in carti si in filme – dragostea la prima vedere exista intr-adevar. Cercetatorii in domeniul comportamentului uman au constatat ca aceasta privire trebuie sa dureze circa 30 de secunde, in nici un caz mai mult. In aceste 30 de secunde se decide: „da” sau „ba”. 30 de secunde sunt suficiente pentru un schimb de priviri mai lung sau pentru a schimba cateva vorbe. Daca un barbat ii place unei femei, se poate constata ca sunete precum „ah” sau „oh” sunt pronuntate mai des. Acelasi lucru se intampla si in cazul in carDragoste la prima vederee unui barbat ii place o femeie, dar numai atunci cand acesta nu este prea timid.

De ce insista barbatii sa fie cavaleri?

„Cavaler” inseamna de fapt „razboinic”, iar multi cavaleri erau obligati in Evul Mediu sa participle la razboaie pentru a-si putea asigura existenta. La apogeul Evului Mediu, incepand aproximativ din secolulu XII, acest lucru a inceput sa se mai schimbe intrucatva. Cu timpul, anumiti principi au inceput sa devina sedentari si stapani ai unui anume teritoriu. Trocul cu produse naturale a fost inlocuit treptat de o economie bazata pe circulatia banilor. Populatia a inceput sa creasca. Cavalerii erau obligati acum sa se integreze in anturajul care se forma la marile curti princiare. In locurile unde traiesc multi oameni impreuna, iar spatial era restrans, trebuie sa fie elaborate si reguli pentru convietuirea sociala pentru a garanta cat de cat o oarecare ordine. Sociologul Norbert Elias (1897-1990) a numit acest proces in plina desfasurare integrarea in mica nobilime a fostilor razboinici. Faptul ca barbatii insista „sa se joace” de-a cavalerul se datoreaza acelor imprejurari.

Cand cautam un partener ne gandim la un singur lucru?

Oamenii au pe langa caracteristici sexuale primare si caracteristici sexuale secundare. Printre acestea se numara, de exemplu, coapsele mari la femei sau un cos al pieptului dezvoltat si paros la barbati. Pe cand stramosii nostri traiau in pesteri, foloseau probabil aceste insusiri pentru a-si gasi parteneri adecvati pentru reproducere. Nimeni nu va mai recunoaste astazi ca si-ar fi cautat partenerul conform unor trasaturi specific pentru reproducere. Totusi, cercetatorii constata moduri comportamentale care s-au pastrat dupa toate aparentele inca din Epoca de Piatra. Astfel, s-a remarcat ca barbatii devin deosebit de agresivi impotriva unor potentiali rivali cand nevasta sau prietena lor a avut ovulatia.

Stiati ca… si venirea primaverii poate provoca depresii?

Toamna, cand zilele se scurteaza, multi oameni resimt o usoara depresie. Medicii si psihologii explica acest fenomen prin lipsa luminii naturale in acest anotimp. Totusi, exista si contrariul: depresia de primavara. Nu se stie clar de ce unii oameni au stari depresive la venirea primaverii. Se banuieste insa ca primavara, cu soarele si exuberanta sa, are un efect apastor acelor oameni care trec printr-o perioada nefericita.

Unde se formeaza sentimentele?

dragostea la prima vedereActivitatea creierului poate fi obsevata prin procedee din ce in ce mai precise cum ar fi tomografiile cu rezonanta magnetica, iar cercetatorii pot stabili din ce in ce mai exact in ce regiuni ale creierului sunt reglate diferite sentimente.

Sentimentele primare cum ar fi furia sau frica isi au originea dupa toate probabilitatile in amigdalia ( samburele de migdala). Sentimentele neplacute sunt prelucrate intr-o regiune prefrontala a cortexului. Cercetatorii au reusit intre timp sa descopere pana si originile celui asa-numit „al saselea simt”. El se formeaza in contexul cingular anterior, care este situat de-a lungul peretilor care separa emisfera cerebrala dreapta de cea stanga.

Ceva mai dificila s-a dovedit studierea unui sentiment mai complex cum este dragostea. In acest caz interactioneaza chiar regiuni diferite ale creierului: amigdala, hipotalamusul, cel care regleaza toate circuitele hormonale ale creierului, hipocampusul, ca sediu la memoriei de scurta durata, cortexul prefrontal ca sediu al memoriei emotionale de lunga durata si talamusul, care filtreaza impresiile senzoriale. Dar de ce se indragosteste o anumita persoana de o alta anume persoana si nu de altcineva a ramas deocamdata neelucidat, in ciuda tuturor mijloacelor tehnice pe care oamenii de stiinta le au astazi la dispozitie.

Este dragostea materna innascuta?

Cand vine vorba de dragoste parinteasca innascuta, ne gandim cu precadere la dragostea mamei fata de copil. Dragostea paterna insa nu este considerata innascuta. Dar si teoria dragostei materne innascute este pusa la indoiala in prezent: psihologii si psihiatrii au constatat sentimente foarte dubioase ale mamelor fata de copii. Mamele pot avea adesea sentimente negative fata de propriul copil, care in unele cazuri ajung pana la ura. Etnologii, istoricii si etnografii aduc argumente in acest sens si subliniaza faptul ca legtura stransa intre mama si copil, asa cum este perceputa de regula astazi in natiunile occidentale, este un fenomen destul de nou. Din cauza responsabilitatilor care le revin in aceasta relatie, mamele se pot simti suprasolicitate. In cazul populatiilor mai primitive, nou-nascutul sau copilul mic este crescut si ingrijit cel mai adesea de mai multe rude (femei) ale aceleiasi familii.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.