Cate ceva despre gastronomia moleculara

gastronomia molecularaGastronomia moleculara este o stiinta aparte, termenul fiind folosit pentru a descrie un stil de gatit in care bucatarii exploreaza noi posibilitati culinare in bucatarie folosind in egala masura cunostintele de gastronimie clasica dar si cele de chimie sau biologie a alimentelor, lucru ce duce la o experienta sensoziala deosebita pentru cei ce servesc astfel de preparate.

Interesant este ca aproape toti bucatarii care apeleaza la gastronomia moleculara nu agreeaza acesta denumire preferand sa isi defineasca munca in termeni precum gastronomie moderna sau experimentala, incercand astfel sa nu dea un aer prea elevat si select acestei laturi deosebit de interesante a bucatariei practicate la modul profesionist. Si totusi, ce este asa de fascinant la a gati folosindu-ne proprietatile chimice ale ingredientelor? De ce acest stil de gatit prinde asa de bine si cat de usor ne-ar fi si noua sa duplicam aceste preparate in bucataria de acasa?

De la chimie la…gastronomie

Tot mai multi chefi moderni, bucatari cu o vasta experienta in domeniul culinar aleg sa experimenteze idei care acum cativa ani ar fi putut fi tratate drept „aberatii” menite sa esueze. Astazi insa, drumul deschis de Heston Blumenthal si altii asemenea lui incepe sa prinda tot mai mult contur. Gelatine fierbinti, ravili sferice, inghetata cu gust de crab, toate acestea au putut deveni posibile doar datorita gastronomiei moleculare.
Din acest punct de vedere, aplicarea in bucataria de acasa a unei bune parti din retetele moleculare existente este hai sa spunem…imposibila. Nimeni nu dispune in propria-i locuinta de containere de nitrogen lichid, seringi, mini distilerii sau substante chimice necesare pentru a sintetiza aceste feluri de mancare surprinzatoare.
Insa nu va speriati pentru ca nici un fel de mancare „molecular” nu are in compozitie substante nocive. Dimpotriva, tendinta este sa se foloseasca numai substante sintetizate din natura, in cel mai rau caz procesate sau purificate pentru a corespunde cerintelor dar niciodata in exces. In plus, retele folosite in acest stil de gatit sunt foarte pretentioase iar marja de eroare trebuie sa fie microscopica altfel intregul preparat va fi numai bun de aruncat. La fel de importanta este si aciditatea mancarurilor deoarece gastronomia moleculara cere precizie pe toate planurile.

Si totusi…

Spuneam mai devreme ca in linii mari, experimentarea gastronomiei moleculare acasa este greu de realizat, insa nu imposibila. In general, cu pana in 200 de lei va puteti procura cateva substante de baza pentru a prepara cateva feluri moleculare mai simple. Din pacate, cand vine vorba de azot lichid lucrurile se schimba. Un container de astfel de substanta ajunge si la 500$ iar precautiile necesare sunt in egala masura de prohibitive.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.