Castelul de Coral

castelul de coral

Cat de multe mistere ascunde acest Pamant minunat si cat de greu ne e uneori sa ne desprindem de viata de zi cu zi, ramanand nedumeriti atunci cand gandirea noastra „moderna” refuza sa inteleaga fenomene inexplicabile. Acelea sunt momentele in care constatam cu suprindere ca de fapt nu stim nimic. Acesta este cazul piramidelor egiptene si maiase, a unor orase antice sau a Castelului de Corali, constructii unice, unele realizate folosind blocuri enorme de piatra iar altele duse pe culmi tehnologice ce nu isi pot gasi explicatia in perioada in care au fost realizate.

Un castel de piatra

Spuneam mai devreme de Castelul de Coral din Florida SUA. Acest obiectiv turistic isi are originile in primele decenii ale secolului XX atunci cand un emigrant letonian, ajuns de tanar in Statele Unite s-a vindecat miraculos de tuberculoza, devenind poate unul dintre putinii care in acele vremuri reuseau sa scape defintiv de aceasta boala.

Pe numele sau Edward Leedskalnin, acesta si-a dedicat urmatorii aproape 30 de ani ridicarii Castelului de Coral, un spatiu in care, folosindu-se de blocuri enorme de piatra a reusit sa realizeze veritabile opere de arta, sculptate in acest material.

La inceput Leedskalkin a inceput munca pe un amplasament situat in Florida City, o zona izolata si fara prea mult trafic. Insa aceasta era situatia in 1923 asa ca la ceva ani distanta, Edward a decis sa isi multe castelul in zona orasului Miami unde putea avea mai multa liniste. Iar pentru a reusi acest lucru i-au trebuit trei ani.

Leedskalkin

Explicand inexplicabilul

Leedskalkin a fost un om ciudat, destul de secretos si la fel de ambiguu atunci cand era intrebat cum a reusit sa isi construiasca acest castel. Pentru el, indiferent ca era voba de vreun vizitator sau vecin, nu conta, nimeni nu avea voie sa il vada lucrand si cu atat mai putin nimeni nu a primit vreodata un raspuns la aceasta intrebare.

In genere arhitectul castelului raspundea evaziv si afirma ca nu a fost greu de ridicat, totul este sa stii cum. Insa in alte cazuri Leedskalkin devenea putin mai atent si mentiona ca singurul instrument pe care l-a folosit vreodata a fost un perpetuum mobile. Acesta, definit stiintific ca o imposibilitate, ar trebui sa reprezinte o masina ce functioneaza neintrerupt fara nici o forma de energie exterioara. Insa asa ceva nu se poate decat teoretic pentru ca in practica intervin legile fizicii si in special cea legata de frecare.

Castelul din corali

Din nefericire pentru Leedskalkin, auto izolarea la care s-a supus a insemnat o adevarata condamnare deoarece in 1951, cu doar trei zile inainte sa moara, s-a simtit rau si in cursul unei vizite facute la spital s-a descoperit ca are cancer la stomac in forma foarte avansata. Era prea tarziu si misteriosul creator al Castelului de Coral s-a stins pe un pat de spital nestiut de aproape nimeni.

In urma sa, Castelul a fost vandut si revandtul de mai multe ori pana a ajuns pe mana Coral Castle Inc., societatea care il administreaza si in ziua de azi.

Interesant este insa ca in 1986, unul din micile secrete ale lui Leedskalkin a fost dezvaluit. Este vorba de modul in care, o usa batanta enorma de 8,2 tone facuta din acelasi material ca si restul cladirii, reusea sa se invarta perfect si extrem de usor. In acel an usa s-a defectat si a fost nevoie de nu mai putin de sase oameni si o macara de 45 de tone pentru a demonta ansamblul. Atunci s-a constatat ca Edward Leedskalkin apelase la cel mai simplu mecanism posibil: un ax introdus printr-o gaura sapata in mijlocul placii folosita ca usa si un rulment de camion pe care respectiva bucata de roca se rotea. Si tocmai acel rulment cedase datorita ruginei.

In ziua de azi, remarcabila constructie ridicata de Edward Leedskalkin este in continuare deschisa publicului si in fiecare an mii de turisti de pretutindeni vin aici pentru a incerca sa inteleaga cu a reusit acest emigrant european sa construiasca o astfel de minune. Nimeni nu a reusit sa descopere acest secret insa locatia este cu adevarat fabuloasa si o vizita aici nu este ceva ce veti putea regreta.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.