Cascada Angel

Cascada Angel

 Un pilot pornit in cautarea aurului a descoperit cea mai inalta cascada din lume, in jungla deasa din Venezuela.

Una dintre cele mai placute modalitati de a trai maretia este probabil aceea de a o intalni atunci cand cauti de fapt altceva; sa ne gandim la Cristofor Columb si America, de pilda. Un alt exemplu este Jimmy Angel, un american, fost pilot in timpul primului razboi mondial.

In 1935, Angel strabatea vastul platou venezuelean Auyan Tepui Muntele Diavolului – in cautarea unu rau. Un batran cautator de aur ii povestise cu cativa ani inainte despre uriasele zacaminte de aur de aici si de atunci tot incearca sa le gaseasca. Privind in jos din biplanul sau , Angel a vazut suvoi dupa suvoi revarsandu-se peste marginea unui platou pierzandu-se in padurea tropicala de dedesubt. Apoi, ocolind un colt masiv de stanca, a incremenit cu mana pe mansa.

De undeva din inaltimi, aproape pierdut in nori, un rau intreg se pravalea peste creasta de un roz-intunecat a unui perete stancos si se napustea in valea de jos cu un tunet ce acoperea zumzetul motorului sau. Plonjand spre sol, si-a dat seama ca a descoperit cea mai mare cascada din lume.

ARIPA DE INGER

Dintr-un halou de nori, Cascada Angel navaleste la vale si se pravaleste printre pietrele Raului Churun.

Inapoi la Caracas, capitala Venezuelei, a trezit interesul a doi alpinisti, Gustavo Heny si Felix Cardona, cu istorisirea sa si acestia s-au oferit sa zboare cu el de la baza de pe Platoul Auyan Tepui. In vreme ce Cardona se ocupa de statia radio de la baza, Angel impreuna cu Marie, sotia lui, si cu Heny au plecat in cautarea unui loc de aterizare pe platou.

Au ales un loc care s-a dovedit a fi un smarc si, cu toate ca nimeni n-a fost ranit, avionul nu s-a mai putut ridica. Terenul era cumplit: vai secate si fisuri despicate, acoperite cu paduri dese. Sa urce pana in partea superioara a cascadei era imposibil si, in primul rand, trebuiau sa scape din situatia in care se aflau. Si au reusit, ca prin minune, revenind extenuati si infometati la tabara de baza doua saptamani mai tarziu, dupa ce toata lumea isi pierduse speranta in salvarea lor.

In orice caz, Angel si tovarasii sai aflasera de unde provine apa cascadei. In ravenele si fisurile de pe platou – cu o suprafata de 770 km2 – se aduna o cantitate enorma de apa de ploaie, 7.620 mm anual, care se revarsa in cataracta si alimenta Raul Churun, un afluent al lui Carrao.

Presupunerea ca Angel a descoperit cea mai inalta cascada din lume a fost confirmata abia in 1949, cand o expeditie condusa de Ruth Robertson, o americanca ce fusese corespondent de razboi, a strabatut Canionul Churun in ambarcatiuni cu motor. Ea a zarit pentru prima data cascada la lumina lunii: un suvoi lung de argint, invaluit intr-o stralucire galben-roscata.

Instrumentele montate a doua zi au masurat inaltimea cascadei: 979 m, de aproape 18 ori mai mult decat Cascada Niagara. Debitul sau nu este insa constant. In anotimpul ploios, norii de stropi de la baza cascadeo „iriga” o suprafata mare de padure. In anotimpul uscat insa, „norii” se transforma in ceata inainte de a ajunge la rau si astfel iese la iveala un enorm amfiteatru in jurul cascadei, daltuit de actiunea abraziva a apei in cursul milioanelor de ani.

Jimmy Angel si-a castigat locul in atlasele lumii, desi se spune ca un culegator de cauciuc pe nume Ernesto Sanchez La Cruz a fost totusi primul nelocalnic care a zarit cascada, in 1910. Bastinasii, desigur, o cunosteau de mult. Cand Jimmy a murit intr-un accindent aviatic in 1956, cenusa i-a fost atuncata deasupra cascadei care ii poarte numele. Avionul sau, recuperat, este expus azi la loc de cinste in Muzeul Ciudad Bolivar.

Comments (1)
  1. cristina atanasie 29 noiembrie 2012

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.