Care e diferenta dintre apa plata, minerala si cea carbogazoasa?

Am constatat ca multi au concepte gresite privind diferentele intre o apa minerala si una plata, confundand apa minerala cu cea carbogazoasa sau carbogazificata.

Un prim criteriu dupa care ar trebui sa evaluam apa, este continutul sau de minerale precum si a restul substantelor din ea.

Apa oligominerala (cea care o numim plata) contine intre 50-500 mg minerale/litru. Apa minerala are un continut intre 500-1.500 mg minerale/litru, iar apa medicinala (mai putin cunoscuta la noi), care se consuma doar cu prescriptia medicului, contine peste 1.500 mg minerale/ litru.

Putem trage concluzia ca apa plata are de obicei un continut mai redus de minerale, in schimb apa minerala un continut semnificativ mai mare

Eu ce apa beau?

Apa minerala sau apa plata?Daca atunci cand mergem la supermarket vei analiza cu atentie etichetele, vei putea constata, ca unele tipuri de apa, au un continut mai bogat de calciu, altele au un continut mai mare sau mai mic de magneziu, potasiu, sodiu, fier etc.

Fiecare trebuie sa consume acel tip de apa comform nevoilor proprii de minerale.

De retinut ca apa minerala are in compozitie o cantitate foarte mica de minerale, ce nu pot sa acopere necesarul zilnic al unei persoane. Dar in cazul unei carente de calciu, daca se consuma apa bogata in calciu, se completeaza astfel restul surselor de calciu (alimentatie si suplimente alimentare).

Daca regimul tau alimentar nu iti asigura necesarul zilnic de calciu, si daca nu avem o afectiune in care este contraindicata, poti alege apa bogata in calciu. Un consum de apa bogata in calciu poate previni osteoporoza, dar pentru persoanele a caror organism retine prea mult calciu exista si reversul medaliei, din acest motiv ar trebui sa evite acest tip de apa, pentru a nu avea probleme.

Destul de multe persoane ce au un program cu activitati intense sau un mediu stresant se plang de o stare de oboseala permanenta. Acest simptom de oboseala acuta este un semnal pentru carenta de magneziu. In cazul in care te simti obosita, e recomandat sa consumi o apa bogata in magneziu.

Bicarbonatul de sodiu este o substanta alcalina ce reduce aciditatea, iar consumul unor ape cu un continut mai ridicat de bicarbonat de sodiu ajuta la cresterea pH-ul la nivelul sistemului digestiv si astfel se combate hiperaciditatea gastrica. De asemenea persoanele ce sufera de hiperaciditate gastrica, ar trebui sa evite consumul apelor carbogazoase.

Care este diferenta intre apa carbogazoasa si apa carbogazificata?

Putini pot face diferenta intre apa carbogazoasa si apa carbogazificata: ar trebui sa stim ca apa minerala carbogazoasa este o apa naturala, ce se extrage direct sub aceasta forma, carbogazoasa.

Apa carbogazificata, este o apa in care a fost adaugat dioxid de carbon. Acestea din urma nu sunt indicate, si pentru faptul ca nu se cunoaste metoda de obtinere al dioxidului de carbon.

Atentie la nitrati!

Chiar si apele minerale naturale pure contin nitrati, chiar daca sunt in cantitati foarte mici, iar aceste substante au efecte negative asupra organismului.

O data ce sunt consumate aceste ape, sub actiunea substantelor din stomac nitratii se transforma in nitriti, iar acestia, la randul lor, se tansforma in nitrozamine, care sunt cunoscute substante cancerigene. Nitritii blocheaza hemoglobina, si astfel transportul oxigenului la celule si tesuturi se face mai greu.

Cand cumparati o apa, cititi cu atentie eticheta, si alegeti acea apa in care cantitatea de nitrati sa fie mai mica de 50 miligrame/litru.

Apa la PET sau apa la sticla?

Majoritatea apei ce o gasim in comert este ambalata la PET (plastic), trebuie sa iei in calcul ca in cazul ape la sticla de plastic, stalatii din PET se pot combina cu apa, mai ales daca ambalajul este lasat in soare si lumina.

Cea mai buna apa minerala plata sau carbogazoasa este cea ambalata la sticla, nu la PET. Ideal este ca sticla trebuie sa fie de culoare fumurie sau verde pentru ca lumina sa nu ii degradeze substantele din compozitie.

O alternativa la apa imbuteliata ar fi un filtru de apa ce poate elimina din apa toate acele substante nedorite, ce sa poat asigura si apa alcalina de care ai nevoie.

Comments (1)
  1. anny 26 octombrie 2013

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.