Cafeaua – Scurta istorie

Cafeaua este bautura cu care majoritatea dintre noi ne incepem fiecare zi, astfel ca aroma imbietoare cu care ne intampina diminetile ne face sa fim mai energici si mai binedispusi pe parcursul intregii zile.

Avand o culoare neagra si continand cofeina, cafeaua este obtinuta din fructele arborilor de cafea. Aceste fructe sau boabe, asa cum sunt ele cunoscute lumii intregi, sunt mai apoi prajite si macinate, calitatea cafelei fiind datorata in mare parte locului in care au fost cultivati arborii din care s-a extras, precum si conditiilor de depozitare si prajire a acestor boabe.

Fiind produsa in aproximativ 50 de tari din lumea intreaga, cafeaua si-ar avea originile intr-o anumita zona etiopiana, ca mai apoi sa fie cunoscuta si de catre civilizatia araba, loc unde a si inceput cultivarea sa pentru comert.

Credit foto: JezabelCafe.ro

Credit foto: JezabelCafe.ro

La inceputurile sale, cafeaua era folosita ca si aliment, boabele crude ale acestui arbore fiind macinate, dupa care erau amestecate cu grasime animala pana cand rezulta o pasta ce era consumata pentru a furniza razboinicilor mai multa energie atunci cand luptau.

Pe de alta parte, aceasta cafea boabe mai era utilizata si ca medicament, renumiti tamaduitori ai lumii antice administrand-o ca atare dupa ce boabele erau supuse unui proces de fierbere si bautura rezultata fiind considerata un adevarat leac pentru unii.

Ajungand ceva mai aproape de vremurile noastre, vedem cafea boabe in zona europeana abia incepand cu anii 1600, primul local care servea acest tip de bautura deschizandu-se la Venetia pe la jumatatea secolului 17.

In ceea ce priveste soiurile de cafea, sunt cunoscute lumii intregi in jur de 80, cel mai cunoscut si cultivat fiind Arabica. Acesta are mai putina cofeina, fiind in special cautat pentru aroma si gustul sau fin.

Cat priveste modalitatea de prelucrare a unui tip de cafea boabe, in general, aceasta presupune cateva procese la care sunt supuse boabele, si anume procesarea, prajirea si macinarea, in urma acestor procese rezultand acea minunata bautura care ne desfata simturile si ne trezeste la realitate in fiecare zi, inca de dimineata.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *