Din bucatarie Archive

Arata posturile in

Principiile unui mic dejun sanatos

Un vechi proverb spune: „la micul dejun să mănânci ca un rege, iar la cină ca un cerşetor„, lucru care, fără îndoială, confirmă principiul nemâncatului după ora 18. Ei bine, micul dejun insă trebuie sa reprezinte o masă consistentă întrucât atunci se constituie rezerva calorică şi implicit

Savoarea bucatariei spaniole

Bucataria spaniola, una dintre bucatariile cele mai gustoase si pline de tentatii ale lumii, este alcatuita dintr-o mare varietate de feluri de mancare, varietate datorata diferentelor de geografie, cultura si clima dintre regiunile acestei tari. Cartile de vizita ale artei gastronomice spaniole sunt: tapas-urile, suncile uscate(dintre care

Misiune speciala: reduceti aportul de glucide !!!

Prea multe dintre glucidele pe care le mancam cresc glicemia prea mult si prea rapid: fursecuri, paine alba, produse de patiserie facute din faina alba, amestecate cu continut mare de amidon (cartofi) si cereale rafinate (orez alb). Consumarea unor cantitati prea mari din aceste alimente mareste rezistenta

De ce e buna ciocolata neagra?

Nutritionistii iti recomanda sa consumi zilnic ciocolata neagra nu pentru ca este gustoasa ci pentru ca este foarte sanatoasa pentru organism. Iata cateva dintre cele mai cunoscute beneficii! Ciocolata neagra contine antioxidanti: Cacaoa ofera o cantitate dubla de antioxidanti fata de cat ofera un pahar de vin

Sos Bechamel – clasic si diversificat

Cu siguranta ati auzit si folosit sosul Bechamel, dar poate nu neaparat sub aceasta denumire. Acest sos deschis la culoare, care se poate combina foarte usor, face parte din arta culinara clasica. Trebuie doar sa pregatiti reteta de baza. Sosul Bechamel se poate consuma alaturi de o

Cum folosesti fizica si chimia in bucatarie?

Tot ceea ce facem in bucatarie, de la gatit pana la congelare, are legatura cu fizica sau cu chimia. temperaturile care cresc sau scad, chiar si mixatul sau prajitul ingredientelor nu sunt altceva decat transformari, molecule care compun alimentele; apa sau uleiul care se folosesc la gatit, chiar

Piftelute de ton cu sos de castraveti

Ingrediente pentru o portie de piftelute de ton un castravete (500 grame) ceapa verde 300 grame ton in suc propriu (din conserva) 50 grame pesmet alb un ou doua linguri maioneza 100 grame iaurt o lingura marar tocat proaspat o lingura ulei sare piper cateva fire de

Garnituri din cartofi fierti cu sare

Din cartofi fierti cu sare se pot pregati multe garnituri gustoase si, in plus, economicoase, foarte potrivite pentru preparatele din carne si peste. Cartofii cu sare (cartofii se fierb cu sare, se scurge apa, se paseaza) se pastreaza bine la frigider, astfel incat se pot prepara in

Aditivii alimentari: nocivi sau folositori?

Timp de secole, oamenii si-au aromat, conservat si colorat alimentele. Unii aditivi impiedica raspandirea bacteriilor, altii dau un gust mai bun mancarii. Dar sunt oare unii dintre ei o amenintare pentru sanatate? Imaginati-va painea cea de toate zilele si multe alte alimente dupa care ne ingramadim sa

Fructele uscate – un plus de sanatate

Cea mai mare parte a carbohidratilor se gaseste in fructele uscate, sub forma de zaharuri. Spre deosebire de fructele naturale, cele uscate, sunt o sursa valoroasa de fibre si nutrienti, facandu-le potrivite pentru gustari atat pentru adulti cat si pentru copii. Fructele uscate sunt adesea ocolite, deoarece

Piure de fructe, o portie de energie!

Sunteti satule de suplimentele alimentare si vitaminele luate in timpul sezonului rece? Incercati un piure bogat de fructe, acrisor si putin condimentat, ce poate fi servit la orice ora din zi, atat de dumneavoastra cat si de copiii dumneavoastra. Ingrediente pentru piure de fructe: 1 kg de

Beneficiile usturoiului

Inca din cele mai vechi timpuri, usturoiul era des intalnit atat in alimetatia omului cat si in diverse remedii casnice. De-a lungul timpului s-a ajuns sa se exagereze in privinta proprietatilor usturoiului, incat astazi nu se mai stie exact ce este adevarat si ce este fals. In