Bodrum, turismul intre istorie si distractie

statiunea Bodrum TurciaBodrum era cunoscuta in antichitate sub un alt nume, celebru in acea vreme: Halicarnas. Astazi acel odinioara prosper oras grecesc a ajuns o frumoasa statiune turistica pe sol turcesc, un spatiu ce atrage vizitatori din toate colturile lumii, o oaza de istorie si cultura ce s-a dezvoltat pentru a oferi conditii propice tuturor celor ce vin aici in dorinta de a se relaxa si distra in vacanta. Pentru ei istoria Bodrumului a fost facuta cat mai accesibila iar noptile au fost transformate in zi datorita numeroaselor cluburi ce atrag in fiecare seara intreg tineretul din statiune.

Ce-i de facut prin Bodrum

Departe de a fi o statiune anosta, Bodrum reprezinta, asa cum am mai spus, o oaza de istorie si civilizatie iar Mausoleul din Halicarnas este cel mai bun exemplu in acest sens. O constructie unica, considerata ca fiind una dintre cele sapte minuni ale lumii, o cladire neobisnuit de inalta pentru vremea ei si care ar fi trebui sa ii fie loc de odihna vesnica pentru Mausolus, guvernator al provinciei Caria. Azi insa, ruinele acestui mausoleu se afla aproape de centrul Bodrumului ceea ce le face extrem de usor accesibile vizitatorilor.

Un alt obiectiv foarte interesant este Castelul Sf. Petru, ridicat de ordinul Cavalerilor Ospitalieri. De fapt, buna parte din piatra folosita pentru ridicarea castelului provine chiar de la Mauzoleul din Halicarnas, lucru care face acest obiectiv cultural cu atat mai valoros. Totusi, in ciuda vechimii si frumusetii sale, abia in anii 60 acest castel a fost renovat si transformat intr-un superb muzeu al arheologiei subacvatice. Acum aici se pot gasi numeroase exponante de mare valoare, toate recuperate de pe navele scufundate in zona.
In acelasi spatiu mirific al Bodrumului se inalta si un spectaculos amfiteatru in aer liber unde in vremurile antice se jucau celebrele piese de teatru grecesc iar mai tarziu romanii l-au folosit la randul lor pentru propriile spectacole.

Iar ceva mai departe, pe malul marii, o reduta neobisnuita, cunoscuta drept Turnul Otoman vegheaza asupra unui loc ce pe vremuri adaptostea un santier naval otoman. De aici se putea observa din timp daca la orizont aparea vreo corabie a piratilor si in caz de nevoie tot de aici se putea lansa un contra atac pentru a apara santierul.

Hierapolis baia reginei

Hierapolis

Nu departe de Bodrum turistii se pot bucura de o experienta unica. Aici exista un izvor de ape termale folosit pe vremuri in celebrele bai romane de aici. Si cum apa a ramas mereu la fel de limpede, cei ce innoata aici pot admira fara probleme mozaicurile romane de pe fundul micului lac format pe locul fostelor bai. Vederea este extraordinara iar apa deosebit de buna pentru tratarea unei multitudini de boli respiratorii si reumatologice.

Iar daca veti alterna aceste activitati cu cateva ore petrecute pe plaja insorita din Bodrum sau innotand in apa cristalina a marii, veti descoperi ca un sejur in aceasta statiunea se poate dovedi varianta ideala pentru petrecerea unei vacantele speciale.

harta Bodrum

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.