Bio – un trend sau o necesitate?

100% organicCu cat curentul bio ia amploare, cu atat se ridica mai multe voci: “Asta e un moft, de fapt nimic nu e bio. Ce atat bio? Parintii nostri au trait si fara bio si nu au nici o problema.

Hai sa analizam putin aceste afirmatii. Parintii nostri nu prea au trait fara bio. Pe vremea cand erau ei copii mancau doar din ograda proprie, stateau toata ziua afara, desculti, alergau de dimineata pana seara. Atunci nu existau E-uri, parabeni si organisme modificate genetic. Tata mi-a povestit cum ca el s-a spalat cu sare pe dinti pana cand a ajuns la oras si a descoperit pasta de dinti. Si in ziua de azi are o dantura excelenta. Problemele au inceput sa apara in momentul in care evolutia a dus la aparitia cosmeticelor moderne, a mancarii semipreparate si a culturilor imbuibate cu diversi hormoni de crestere.

Si mai exista lucruri bio, atat alimente, cat si cosmetice si produse de curatenie. De unde stiu asta? Pentru ca un produs sa fie declarat bio sau organic, el trebuie sa respecte un intreg set de cerinte. Certificarea se face de catre institutii acreditate. Acest lucru este valabil si pentru alimente (se testeaza totul, incepand de la sol si pana la procesul de cultivare, culegere, depozitare), si pentru cosmetice.

In ceea ce le priveste pe acestea din urma, cerintele sunt destul de dure si trebuie indeplinite toate, fara nici o exceptie.

Pe site-ul www.ecocert.com gasim regulile care trebuiesc intrunite pentru ca un produs sa fie declarat bio. Toate ingredientele continute trebuie sa provina din surse regenerabile. Fabricarea unui produs bio nu trebuie sa atace nici mediul sau sa-i aduca vreun prejudiciu. Pe lista de compusi NU trebuie sa se afle: parabeni, PEG, organisme modificate genetic, nanoparticule, parfumuri si vopseluri sintetice, silicon, ingrediente de origine animala (exceptie facand laptele, mierea, etc). Testele pe animale sunt interzise.

Din totalul ingredientelor, min 95% trebuie sa fie de origine naturala si min 10% din acestea sa provina din agricultura organica.

Iata ca nu este chiar atat de usor sa primesti aceasta certificare. Intr-adevar, o data cu dezvoltarea acestui curent, au aparut si produse falsificate. Pentru a fi siguri de ceea ce cumparati, sfatul meu este sa cititi in primul rand eticheta. Apoi sa verificati ambalajul pentru mentiunile “Agricultura ecologica”, in cazul alimentelor, sau a certificarilor abilitate, in cazul cosmeticelor. Institutiile care pot acorda aceasta certificare sunt urmatoarele: Ecocert, BDIH, Cosmebio, ICEA, Soil Association, Ecogarantie, USDA Natural Organic Program, Cosmos, Natrue.

Da, putem alege sa traim sanatos, in ziua de azi avem si aceasta posibilitate. Trebuie doar sa ne informam, sa citim mai mult si sa luam o decizie in cunostinta de cauza.

O gama larga de cosmetice organice gasiti aici. Nu veti regreta daca le incercati! Copiii vor fi cu siguranta incantati de aromele delicate si de ambalajele haioase 🙂

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.