Atitudinea parintilor fata de copilul bolnav

ingrijirea copilului bolnavPentru psihologia bolnavului, fie el chiar si copil, este foarte bine ca el sa stie ca este tratat de cei din jurul sau cu toata atentia cuvenita.

Ba mai mult de atat, este tratat cu multa caldura si dragoste, mai ales ca in asemenea situatii, cand persoana de care vorbim este un copil – acesta devine mai susceptibil, capricios si uneori chiar suspicios. Lui trebuie sa i se insufle convingerea ca boala nu este grava, si in nici un caz, disperata. In cazul celui mic, moralul sau trebuie mentinut prin orice mijloace.

Cei carora le revine sarcina ingrijirii directe a copilului bolnav – parintii, rudele sau la nevoie chiar si persoanele straine acestuia – trebuie sa manifeste o stare de calm si de intelegere fata de el. O asemenea comportare, din partea celui ce-i acorda ingrijiri, ii creeaza bolnavului o stare de siguranta si un bun tonus psihic, absolute necesare in procesul de vindecare a bolii.

Ambianta psihica in care traieste bolnavul trebuie completata cu crearea unor conditii optime de igiena. Camera copilului trebuie aerisita in permanenta, iluminata ziua pe cat posibil natural si incalzita la o temperature potrivita.

Alimentatia copilului bolnav, daca nu se intocmeste dupa niste recomandari speciale ale medicului, va fi lasata in grija familiei, dar cu respectarea principiilor dietetice generale. Alimentatia acestuia va fi cantitativ mai redusa decat cea a copilului sanatos. Alimentele bolnavului vor fi pregatite cat mai dietetic, prin fierbere, coacere sau frigere si nu prin prajire in grasime, pregatite cu rantasuri sau sosuri.

Nu este motiv de ingrijorare faptul ca cel mic refuza sa manance, de aceea e bine ca parintii sa nu insiste, deoarece risca sa-i declanseze senzatia de voma. In perioada de convalescenta, acesta va recupera rapid, totul. Hidratarea insa, este foarte importanta si obligatorie, prin urmare parintii ii pot da copilului sa bea apa, supa, compot, suc de fructe.

In timpul bolilor insotite de stari febrile sunt indicate mai ales alimente pe baza de zaharuri, legume si fructe. In schimb, carnea, ouale si grasimile animale vor fi reduse pe cat posibil, pentru a usura digestia copilului. Majoritatea bolilor acestuia sunt infectioase, iar unele dintre ele si contagioase, putandu-se transmite cu mare usurinta, prin contact direct sau indirect, altor copii care nu au rezistenta innascuta sau castigata impotriva unor astfel de boli.

In aceste conditii, este de inteles ca vizitele copiilor sanatosi la copiii bolnavi sunt contraindicate.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.