Atena si Acropole, templul spiritualitatii grecesti

Atena are 54 de municipalitati, din care cea mai importanta  este oraşul Atena. A doua  este Pireu, care din antichitate si pana la începutul secolului XX a fost un oraş distins. Pireu este principalul punct de plecare cu vaporul catre insulele greceşti şi Creta . Numele de Atena poate desemna întregul oraş sau doar centrul orasului. Pozitia sa geografică, cu limitele sale naturale, previne extinderea orasului, cu toate acestea remarcam o dezvoltare semnificativă în cursul secolului al XX-lea.

 Desi are munţi in jurul sau, densitatea populaţiei face ca Atena sa se confrunte cu probleme semnificative de poluare a aerului. Atena a fost unul dintre cele mai importante orase in antichitate. De-a lungul secolelor şi-a păstrat reputaţia sa, inclusiv prin portul Pireu. Atena a fost fondata în jurul anului 800 î.Hr. şi a fost locuita incontinuu timp de 3000 de ani. Varsta sa de aur a fost atinsa in perioada lui Pericle în secolul V î.en. În Evul Mediu, oraşul a decazut, dar a continuat să existe. În 1458, oraşul a căzut sub dominaţia Imperiului Otoman, iar în timpul Primului razboi mondial, Atena a fost ocupată de trupele britanice şi franceze. In timpul celui de-al Doilea razboi mondial , a fost ocupata de către Germania nazistă până în octombrie 1944. Atena este renumita pentru trecutul său glorios. In Atena au luat nastere democratia (democratia ateniana) si filosofia.

Oraşul Atena a dat naştere unor oameni celebri care au marcat istoria culturala occidentala: Sofocle, dramaturgul, filosofii Aristotel , Socrate si Platon, istoricul Herodot. Politicianul cel mai important a fost Pericle, care a folosit o forma de impozit, tributul, pentru a construi Parthenonul si alte monumente din Atena clasica. 

Oraşul si-a păstrat bogăţiile şi patrimoniul sau cultural , astfel incat turiştii care vizitează oraşul vor beneficia de locurile sale inalte cum ar fi Acropole , care ocupă unul dintre dealurile din oraş şi unde găsim Parthenon-ul, Agora din Atena, care a fost centrul nevralgic al oraşului antic sau Agora romană şi Turnul Vanturilor cu superbul ceas hidraulic construit în secolul I î.Hr. E imposibil ca un turist care viziteaza Atena sa nu intre in cel putin un muzeu. Şi ca sa nu citam decat unul, Muzeul Naţional de Arheologie din Atena este locul in care găsim una dintre cele mai mari colectii de arta din

 

Grecia antică. Pentru iubitorii de muzee, oraşul este plin: fiecare monument din Atena are muzeul său, Parthenon-ul din Acropole are propriul muzeu, Agora il are pe al sau.

Pentru a experimenta atmosfera de oraş, in Plaka si Monastiraki va puteti plimba pe străzile ticsite cu restaurante şi magazine de suveniruri în care atmosfera este caldă şi foarte prietenoasă. Străzile din Kolonaki, ofera în loc de buticuri şic muzee de artă contemporană. Puteti descoperi, de asemenea, piaţa mare din Atena şi dealul Lycabettus, de unde aveti o vedere panoramică a oraşului.

 Acropole

Acropole din Atena este unul dintre locurile turistice cele mai importante din Grecia . Acest lucru ar fi putut fi parte din lista celor şapte minuni ale lumii la fel de modern precum Taj Mahal , Marele Zid chinezesc , oraşul Petra sau Machu Picchu . Acropole din Atena are aproape 300 de metri lungime. Acesta este un sit arheologic de excepţie. La sosirea la faţa locului, puteţi descoperi intrarile in  sanctuar. După aceea, veţi descoperi că aceasta clădire a fost dedicata zeitei Atena. Nike Atena este un templu maiestuos. O vizita la Acropole Atena va permite, de asemenea, să vedeţi o cruce în formă de templu, Erechtheion-ul. A fost construită între 421 şi 406 î.en. Templul ionic avea ca scop să fie un loc de cult pentru zeităţi, cum ar fi Atena, Poseidon, Erechtheus şi alţi zei din mitologia greacă.

Templul de marmura a fost inclus in patrimoniul mondial AL UNESCO . Puteţi vizita, in egala masura, teatrul lui Dionysos, unul dintre simbolurile teatrului grecesc. Piesele lui Sofocle, Eschil, Euripide sau Aristofan au fost reprezentate aici. Acropole si monumentele din jurul sau reflectă cultura Greciei antice. Pe acest sit cultural, vizitatorii pot descoperi sanctuarul lui Dionysos eleutheros. Acesta se află pe versantul sudic al Acropolei din Atena.

O alta atractie impresionanta este orasul Teba. Acesta este cel mai mare oras din Boeotia antica. Puteţi vedea Acropolis din Pergam. Grecia este o ţară cu un farmec surprinzător, acest fapt vă va permite să descoperiţi locuri absolut remarcabile. Nu veti regreta daca veti face o excursie la Atena !

Sursa:  http://www.web-libre.org/dossiers/athenes,1453.html

http://www.web-libre.org/dossiers/acropole-athenes,4155.html

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.