Asptecte importante la alegerea imbracamintei

imbracaminteImbracamintea joaca rolul unui strat izolator intre corpul uman si temperature ambianta, creand un microclimat optim in care functiile organismului sa se desfasoare in conditii cat mai aproape de normal.

Impotriva frigului, organismul se apara reducand pierderile de caldura, ajutat fiind insa si de o imbracaminte adecvata acestui scop, confectionata din tesaturi de lana sau bumbac.

Confectionarea hainelor va trebui sa fie realizata astfel incat ele sa nu incomodeze dezvoltarea sau miscarile copilului; de asemenea, nu trebuie sa fie nici prea stramte (favorizeaza pierderea de caldura) si nici prea largi (permit patrunderea frigului in spatial dintre vesminte si piele).

Pentru copil, de altfel ca si pentru adult, este de preferat iarna o imbracaminte formata din mai multe straturi de vesminte, decat una formata dintr-un singur vesmant, dar foarte gros.

Impotriva caldurii externe excesive, organismul se apara prin cresterea sudoratiei (transpiratie). Imbracamintea adecvata in acest scop va fi confectionata din materiale subtiri – matase, fibre artificiale, bumbac etc.

Cu cat culorile imbracamintei sunt mai deschise, cu atat indicele de patrundere a razelor solare prin imbracaminte este mai redus. Prin urmare, acest fapt duce la protejarea organismului de actiunea locala a acestor radiatii ce contin atat raze ultraviolet cat si infrarosii.

Cum insa radiatiile ultraviolete sunt cele sub actiunea carora se sintetizeaza in piele vitamina D (benefica copilului), este recomandabil ca pe timpul verii copiii sa fie purtati cu o imbracaminte ce sa permita o expunere cat mai larga a tegumentelor la soare, bineinteles cu protectia partilor foarte sensibile la radiatiile solare.

Atat vara, cat si iarna, in spatial subvestimentar se acumuleaza, ca rezultat al metabolismului tesutului cutanat, cantitati apreciabile de dioxid de carbon (2-3g/zi), precum si alte gaze cu efecte nocive asupra organismului.

Transpiratia, in afara faptului ca permite pierderea unei cantitati de caldura, duce si la eliminarea unei cantitati importante de apa si, odata cu ea, si a unor diverse substante metabolice, ce sunt eliminate in exterior prin evaporare.

Din aceasta cauza, primul strat al imbracamintei trebuie confectionat dintr-un material absorbant – cel mai bun fiind bumbacul – care, dupa absorbtie, elimina transpiratia si pastreaza apoi un mediu uscat in jurul corpului.

La copiii aflati in crestere, imbracamintea trebuie sa fie simpla si comoda, confectionata din materiale usoare, dar care sa indeplineasca cerintele igienice in general si ale termoreglarii in special.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.