Aerul conditionat in masina poate fi nociv?

Majoritatea masinilor vandute in ultimii ani sunt dotate si cu aer conditionat, si cum este vara si afara o caldura infernala cand urcam in masina avem impulsul de a da drumul imediat la aerul conditionat pentru a ne racori, ceea ce nu este tocmai sanatos, si iata de ce.aer conditionat in masina

Probabil ai observat ca tabloul de bord al masinii, volanul, tapiteria, accesoriile etc sunt confectionate dintr-un fel de material plastic, dar ceea nu stiai este ca acestea daca sunt supuse la caldura (intr-o masina inchisa expusa la soare vara se poate depasi lejer 50 grade C) emit Benzen, acesta inhalat poate avea efecte negative asupra sanatatii, si poate cauza chiar si cancer, fiind o substanta cancerigena (vei putea observa mirosul de plastic incalzit din masina incalzita).

Pe langa faptul ca intoxicarea cu benzen poate determina aparitia cancerului, benzenul va „otraveste” oasele, reduce numarul de celule rosii si albe detrminand anemie si reducerea emunitatii.

In cazul unei expuneri prelungite creste si riscul de leucemie, iar in cazul femeilor insarcinate le poate provoca avort.

Benzenul este o toxina care va afecteaza rinichii si ficatul. Ce e mai rau, este ca e extrem de dificil pentru corpul tau de a expulza aceste toxine.

Nivelul acceptabil de Benzen in interiorul unei masini este de 1,41 mg/mc. Daca masina este parcata in garaj cu ferestrele inchise va contine 11-22 mg/mc de benzen. In schimb daca aceasta este parcata afara sub actiunea directa soarelui, la o temperatura de peste 16 grade C, nivelul Benzenului merge pana la 56-113 mg/mc, adica de peste 40 de ori mai mult decat nivelul acceptabil, iar daca temperatura exterioara este peste 30 de grade C, cum este de obicei vara, va rog sa va imaginati doar nivelul de benzen.

Ce credeti ca se intampla daca urcai in masina, si lasati ferestrele masinii inchise? Sigur vei absorbi, in mod rapid o doza consistenta de benzen.

Care este solutia?

Pentru a evita sa absorbiti o doza mare de benezen este indicat ca atunci cand urcati in masina sa deschideti ferestrele si usile masinii pentru cateva minute, astfel incat aerul din interior sa se schimbe si sa se diminueze substantele nocive inainte de a va urca in masina. Alta recomandare este ca atunci cand lasati masina parcata sa lasati geamul putin intredeschis, astfel incat aerul sa circule si interiorul masinii sa nu se supraincalzeasca.

Aerul conditionat sa fie setat pentru introducerea de aer proaspat din exterior si nu pentru recirculare, astfel se face mereu o improspatare a aerul din interiorul masinii, si pe langa eliminarea substantelor toxice se reface si cantitatea de oxigen.

Mai sunt de spus si altele in legatura cu aerul conditionat in masina, dar ne putem opri doar la aceste aspecte.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.