Aditivii alimentari: nocivi sau folositori?

aditivi alimentariTimp de secole, oamenii si-au aromat, conservat si colorat alimentele. Unii aditivi impiedica raspandirea bacteriilor, altii dau un gust mai bun mancarii. Dar sunt oare unii dintre ei o amenintare pentru sanatate?

Imaginati-va painea cea de toate zilele si multe alte alimente dupa care ne ingramadim sa le cumparam din supermarketuri cum ar arata fara aditivi. Ei bine, fara acesti aditivi, painea s-ar usca repede, alimentele uleioase ar rancezi, fructele si legumele conservate s-ar muia si si-ar pierde culoarea, Cola fara coloranti poate ar arata ca apa, dulciurile ar fi albe sau translucide, margarina ar fi un amestec cenusiu de grasime si lichid, si lista ar putea continua la nesfarsit. Totusi, chiar daca unii aditivi sunt utili, exista dovezi ca acestia pot declansa reactii alergice, schimbari de comportament la persoanele susceptibile, ba chiar unii cercetatori sunt in masura sa afirme ca unii aditivi ar fi potential cancerigeni.

O parte din substantele adaugate in alimente sunt obtinuti din diferite substante naturale (foarte putini) altele sunt derivate din constituentii lor naturali. Altele sunt de fapt produse chimice sintetice. In tara noastra exista aproximativ 3100 de astfel de substante, iar 2800 din acestea sunt arome. Cam multe, nu-i asa?

Aditivii sunt folositori in sensul ca impiedica alterarea alimentelor, fac alimentele mai gustoase si mai aspectuoase si cresc valorile nutritionale. Pe de alta parte, aditivii pot cauza reactii alergice sau reactii adverse persoanelor sensibile si in unele cazuri chiar au inrautatit unele afectiuni deja existente ale persoanelor consumatoare.

Fie ca ne place sau nu aditivii exista, ii „intalnim” pretutindeni. As indrazni sa spun ca nici mancarea bio nu e chiar atat de bio pe cat se face reclama unor produse (nu generalizez, pur si simplu vorbesc in cunostinta de cauza despre unul dintre producatorii bio din orasul in care locuiesc), dar ce sa facem? Ei bine, putem merge mai des la piata si nu la supermarket, putem gati mai des, in loc sa cumparam diverse „porcarii”, putem folosi ca si conservanti traditionali, fumul de lemn, sarea, otetul …

Noi suntem singurii in masura sa alegem ce e mai bun pentru sanatatea noastra!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *