4 Adevăruri și mituri despre ciocolată

Tuturor ne place ciocolata, dar aceasta ne stârnește adesea sentimente contradictorii: pe de o parte, ne face fericiți, însă, pe de altă parte, nu este sănătoasă și îngrașă. Este momentul să lămurim cum stau lucrurile cu ciocolata și care sunt efectele ei benefice, precum și care este legătura ei cu cacaua.

1. Consumul de ciocolată îți conferă sentimentul de fericire.

Nu-i așa că, de multe ori când ești într-o pasă proastă sau iritat, simți că ai putea să devorezi o ciocolată întreagă? Nu este un lucru întâmplător, deoarece ciocolata crește moralul și are efect stimulant. Însă, contrar convingerii generale, aceasta se datorează conținutului său de cacao, nu zahărului pe care îl conține, deoarece flavonoidele din cacao intensifică senzația de calm și mulțumire.

mituri despre ciocolata si cacao

2. Ciocolata conține nutrienți valoroși.

Strămoșii noștri consumau cacao sub formă de băutură fierbinte, simplă sau aromatizată cu vanilie, scorțișoară sau chili, însă ciocolata este produsă cu adaos de zahăr și aditivi. Acestea împiedică absorbția substanțelor benefice din cacao, iar cantitatea de flavonoide scade simțitor în timpul procesului de producție – în acest mod este „distrus” alimentul original.

3. Ciocolata îngrașă.

Ciocolata are o valoare energetică ridicată datorită adaosului de zahăr și grăsimi și este dăunătoare pentru sănătatea dinților. Însă cacaua pură nu îngrașă; mai mult, aceasta ajută la slăbit. Și aceasta deoarece fibrele din cacao conferă senzația de sațietate, în timp ce polifenolii îmbunătățesc sensibilitatea la insulină și participă la succesul curelor de slăbire, fapt confirmat de rezultatele unui studiu recent publicat.

4. Ciocolata neagră este sănătoasă.

Ciocolata neagră conține o cantitate puțin mai scăzută de zahăr și ușor mai ridicată de cacao, însă valoarea sa energetică diferă foarte puțin de aceea a ciocolatei cu lapte (comparați doar etichetele în magazin!), în timp ce valoroasele substanțe active din compoziție sunt, de asemenea, distruse în timpul procesului de producție. În plus, mult mai puține persoane o preferă, din cauza gustului amărui.

Tu ce alegi? Ciocolata care îngrașă sau cacaua sănătoasă?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.