5 principii pentru o dezvoltare armonioasa a copilului

1. Copilul trebuie scos la aer încă din primele zile de viaţă

Expunerea la aer este favorabilă sănătăţii, de aceea este benefic ca bebeluşul să fie scos la plimbare încă din primele zile de viaţă. Expunerea la aer se face progresiv, începând cu 15-30 de minute până la 3-4 ore în anotimpul cald, ajungând la 6 – chiar 12 ore zilnic.

În anotimpul rece, trebuie avut în vedere că bebeluşul reacţionează exagerat la frig sau cald, datorită sensibilităţii pielii. De aceea, în timpul iernii se recomandă o îmbrăcăminte călduroasă, cu protejarea extremităţilor (căciulă, mănuşi, încălţari adecvate). Bebeluşul este îmbracat adecvat dacă mânuţele şi picioruşele sunt calde.

Folosirea unui scutec cu putere de absorbţie mare este esenţială la această vârstă, pentru ca pielea bebeluşului să rămână uscată şi sănătoasă. Noul Pampers Premium Care, datorită tehnologiei superioare Dry Max, asigură protecţie de până la 12 ore împotriva umezelii. Astfel, se îndepărtează riscul ca scutecul să se frece de pielea bebeluşului sau să permită scurgeri pe lângă. Este foarte important ca pielea bebeluşului să fie uscată şi protejată de leziunile cauzate de excesul de umezeală, de temperatura nepotrivită sau de contactul cu diferite ţesături care pot vătăma epiderma.

2.  Copilaşul trebuie hrănit la cerere

Ingrijirea bebelusuluiAlimentaţia ideală este alăptarea exclusivă la cererea copilului, fără a se impune un orar de masă. Se recomandă alăptarea la cerere a bebeluşului, deoarece laptele matern se digeră mai repede în comparaţie cu laptele praf, astfel încât frecvenţa meselor este mai mare şi nu se poate impune un orar fix, spre deosebire de situaţia alimentaţiei cu formulă de lapte praf.

Ideal ar fi ca sugarul să doarmă în aceeaşi cameră cu mama, astfel încât să poată fi hrănit la cerere, inclusiv noaptea. În ceea ce priveşte frecvenţa, nou-născutul suge în mod obişnuit de 8-12 ori/zi, câte 10-20 minute la fiecare sân, urmând ca, ulterior, numărul meselor să se reducă, ajungând de exemplu la vârsta de 2-3 luni la 6 mese/zi, iar la vârsta de 6 luni la 5 mese/zi.

Nu se recomandă alăptarea copilului mai devreme de 1 oră – 1 oră şi jumătate între supturi, pentru o digestie corectă, pentru a preveni apariţia colicilor.

Laptele de mamă este ideal pentru bebeluşi: întotdeauna proaspăt, accesibil, curat şi steril, are temperatura ideală şi nu necesită pregătire în prealabil. De aceea, alimentaţia la sân, la cerere, este cel mai simplu, economic si fiziologic mod de alimentaţie a bebeluşului.

3.  Copilul trebuie îmbrăcat în hăinuţe de bumbac

Pielea bebeluşului este diferită ca structură şi funcţii de cea a adulţilor, ea continuând să se dezvolte ulterior. Ea este fină, fragilă, sensibilă şi conţine o mulţime de terminaţii nervoase care reacţionează cu uşurinţă la diferiţi stimuli din exterior.

Sunt recomandate pentru bebeluşi hăinuţe din bumbac moale, care trebuie spălate şi clătite foarte bine, pentru a preveni astfel apariţia iritaţiilor, reacţiilor de tip alergic ale pielii. Se va evita îmbrăcămintea copilului cu haine din materiale sintetice, deoarece reţin căldura şi creaază o stare de disconfort, putând produce iritaţii ale pielii.

Pentru ca pielea fragilă a bebeluşului să beneficieze de cea mai bună îngrijire, scutecul folosit trebuie să fie plăcut la atingere. Puiul tău se va simţi cel mai bine în noul Pampers Premium Care, moale ca bumbacul, cu strat protector catifelat, ce protejează cu blândeţe zona acoperită de scutec.

4.  Pielea copilaşului trebuie hidratată

Pielea sensibilă a bebeluşilor se datorează unor funcţii care nu sunt maturate încă, fiind mai subţire şi având o permeabilitate mai mare decât pielea adulţilor.

În primele luni de viaşă, bebeluşul este foarte sensibil la factorii de mediu, indiferent de anotimp. Camera copilului nu trebuie să fie supraîncălzită sau prost aerisită şi trebuie să asigure o umiditate de 60%.

Pentru igiena bebeluşului se va folosi săpun lichid, şampon pentru copii, cu pH similar pielii, care să nu usuce pielea, testată dermatologic. Sunt recomandate şerveţelele umede Pampers Sensitive, care curăţă pielea delicat şi previn iritaţiile, datorită loţiunii speciale ce contribuie la restabilirea nivelului natural al pH-ului.

După baie, copilul va fi şters cu grijă cu un prosop moale si curat, accesând strategic pliurile urechilor, după care se pot aplica cremele şi uleiurile speciale de îngrijire a pielii pentru copii.

Ultra-îngrijirea pielii este de asemenea asigurată cu noul Pampers Premium Care, cu sistem unic de absorbţie a scaunelor moi (mărimile 1-3) şi loţiunea specială din Aloe Vera cu efect de hidratare şi protector.

Suprafaţa corporală este mai mare decât a adulţilor, în raport cu greutatea şi de aceea deshidratarea bebeluşului se poate realiza cu uşurinţă în lipsa unui aport hidric corespunzător şi a unei îngrijiri adecvate.

5.  Copilul are nevoie de mişcare încă din primele zile de viaţă

Mişcarea fizică are nenumărate beneficii pentru dezvoltarea copilului. Masajul la bebeluşi este foarte important, deoarece stimulează respiraţia, circulaţia sanguină, tonifică musculatura, relaxează şi astfel asigură un somn liniştit.

Masajul se recomandă la o jumătate de oră după ce bebeluşul a mâncat. Este de preferat să urmaţi semnalele date de către copil pentru a afla în ce moment al zilei este mai receptiv către masaj. Bebeluşul se dezbracă complet, iar dacă vremea este rece sau umedă, se acoperă zonele corpului bebeluşului care nu sunt masate. Se face un masaj blând, dar ferm, de la extremităţi către corpul bebeluşului, folosind o cremă de corp specială pentru bebeluşi, timp de 10-15 minute. Întâi se masează mânuţele şi picioruşele celui mic şi apoi burtica şi spatele.

Noul scutec Pampers Premium Care, cu 20% mai subţire şi mai confortabil, are benzi laterale elastice, dar şi benzi suprapuse, care asigură o libertate de mişcare şi confort în timpul mişcării fizice a bebeluşului şi a mesajului. Este important ca scutecul copilului să fie flexibil şi să nu strângă. Benzile din jurul mijlocului trebuie să fie suficient de late, perfect mulate pe abdomen şi moi, pentru ca burtica bebeluşului să nu fie deranjată de marginea scutecului.

Informaţii oferite de medicul pediatru Roxana Rusu Puşcă, expert Pampers

Am preluat textul de aici  pentru ca mi-a placut si cred ca va va place si voua

Pampers, recomandat de Societatea Română de Pediatrie, vine în sprijinul mămicilor, oferind o protecţie de 5 stele pentru cea mai pretenţioasă piele din lume, aceea a bebeluşului mult iubit. Cu Pampers Premium Care, pielea sa va fi mereu uscată, curată, hidratată şi sănătoasă, pentru ca el să poată porni în lunga călătorie de descoperire a lumii.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.