3 modalitati prin care cei mici invata cu ajutorul tabletei

Tehnologia a schimbat radical modul de viata al oamenilor in ultimii ani, iar cei mici beneficiaza din plin de asta. Gadget-uri ca iPad mini sau Google Nexus ofera posibilitatea ca parintii si profesorii sa educe copiii in cel mai simplu si distractiv mod posibil. Tabletele sunt dispozitivele cele mai accesibile ca pret si cele mai usor utilizabile de cei mici daca doriti intergrarea tehnologiei in educatia copilului dumneavoastra.

Invata pe tableta

In tarile dezvoltate multe gradinite si crese folosesc tabletele ca modalitate de a capta atentia copiilor si a desfasura cu acestia diverse activitati intr-un mod interactiv. Daca in Romania aceast lucru nu se intampla foarte des, mai ales in gradinitele de stat, ca parinti aveti optiunea de a aplica aceasta metoda acasa. Mai jos enumeram cateva dintre beneficiile pe care o tableta le poate aduce in procesul de invatare si dezvoltare al copiilor.

Abilitati motrice

Dezvoltarea abilitatilor motrice fine este foarte importanta pentru copii mici. Coordonarea ochii-mana cat si muschii incep sa se dezvolte de la varste foarte fragede, iar tabletele pot ajuta acest proces prin intermediul interactiunii copiilor cu ecranului tactil. Astfel, acestia pot se pot juca urmarind cu privirea si mana anumite obiecte sau pot desena folosind degetelele. La prima vedere pare simplu, insa tinerea in mana si “operarea” unei tablete contribuie la dezvoltarea abilitatilor motrice ale copiilor.

Exercitii si probleme

O alta intrebuintare a tabletei, cu o latura mult mai educativa de data aceasta, este rezolvarea de probleme si exercitii. Copiii pot folosi rationamentul pentru a rezolva probleme cu diferite grade de dificultate. Jocurile sau aplicatiile care ii determina pe micuti sa gandeasca singuri pentru a gasi solutii la tot felul de situatii, ii pot ajuta foarte mult sa isi dezvolte aptitudinile inca de la o varsta foarte fragda.

Scris si citit

Lectii pe tableta

Activitati ca scrisul si cititul pot fi abordate si ele de la o varsta mai mica folosind aplicatii interactive care pana acum nu erau la indemana copiilor. O carte pentru copii ce contine animatii digitale frumos colorate este cu singuranta mai atragatoare pentru cei mici decat una obisnuita, nu? Astfel copii devin mai implicati cand citesc o carte. In cazul folosirii unei tablete, aceasta activitate poate fi interactiva, existand aplicatii care pun intrebari copilului din textul citit anterior. Aceasta ajuta copii sa inteleaga cuvintele pe care le citesc si actiunile care se petrec in povestire, nu doar sa rosteasca sau memeoreze niste cuvinte.

Concluzii

Tabletele pot fi folosite ca instrumente utile pentru a consolida ceea ce copilul invata la gradinita sau la scoala, insa nu ar trebui in niciun caz sa inlocuiasca procesul clasic de invatare. Totodata, ca parinti trebuie sa fim atenti sa nu exageram. Confirm Academiei Americane de Pediatrie, copii sub 12 ani nu ar trebui sa petreaca mai mult de 1-2 ore in fata device-urilor de tip “media”. In aceasta categorie includem computerele si tabletele, telefonele inteligente sau televizorul.

Folosirea in mod excesiv a unei tablete poate dauna copilului, ducand la probleme ca insomnie, depresie sau probleme comportamentale. Exista de asemenea si problema sigurantei si securitatii online. Sunt multe persoane rau intentionate in spatiul virtual, iar copii sunt o tinta vulnerabila. Copii mici trebuie sa fie supravegheazi intotdeauna cand sunt folosesc o tableta ce este conectata la internet. Aveti posibilitatea sa folositi aplicatii ce limiteaza timpul in care copii pot folosi tableta, cat si aplicatii ce ofera functii de tip control parental.

Pe piata din Romania se pot gasi o gama larga de astfel de produse incepand cu tablete ieftine concepute de producatori locali pana la modele mai scumpe ale producatorilor de renume mondial cum ar fi Samsung, Apple sau Asus. Sfatul nostru este sa alegeti un model special destinat copiilor. Aceste tablete vin cu o multime de aplicatii educative preinstalate, iar interfata grafica a sistemului de operare este special conceputa pentru copii. Nu mai mentionam designul si constructia care sunt de asemenea gandite pentru cei mici.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.