10 destinaţii turistice din Republica Moldova

In loc sa cautam paradisul in cele mai indepartate, exotice sau spectaculoase locuri de pe Pamant, ignoram, uneori pe buna dreptate, faptul ca avem ce vedea, la o aruncatura de bat, adica in tara de langa Galati, Republica Moldova. Desi multi ar spune ca e o tara saraca in obiective turistice, am putea totusi gasi 10 destinatii turistice care ar da de gandit oricarui turist, prin fascinatia, dar si prin misterele lor. Gandul nostru de astazi este de a va aduce Republica Moldova mai aproape de sufletele dvs., eventual ramanand ca dvs. sa faceti o incercare de a descoperi asa cum este ea aceasta tarisoara, care odinioara facea parte din “trupul” Romaniei.

Mai precis, 10 locuri bune de văzut în Moldova. Pornind de la cel mai mare beci din lume şi continuand cu misterele pe care le ascund manastirile din Republica Moldova, locurile turistice de aici sunt  o inestimabilă comoară care aşteaptă să fie descoperită de catre dvs.

1. Cetatea Soroca

Cetatea Soroca

Cetatea Soroca  se afla în mijlocul oraşului Soroca, la circa 160 km nord de Chişinău, capitala Republicii Moldova. În perioada medievală cetatea Soroca făcea parte dintr-un vast sistem defensiv al Moldovei. Ea a fost construită peste Nistru pe locul unor fortificaţii mai vechi. In 1499, din porunca lui Ştefan cel Mare, este înălţată o cetate pătrată din lemn. Între anii 1543-1546, în timpul domniei lui Petru Rareş, cetatea este rezidită din temelie de piatră, aşa cum o vedem şi astăzi. Cetatea este singurul monument medieval din Moldova, care s-a păstrat aşa cum l-au conceput meşterii, iar în bastionul de la intrare există o mica biserică militară.

 

 

2. Complexul muzeal „Orheiul Vechi”

Complexul muzeal „Orheiul Vechi”

Complexul arheologic OrheiulVechi este amplasat in valea raului Raut, un afluent de dreapta al Nistrului, intre satele Trebujeni si Butuceni, raionul Orhei, la distanta de 60 km spre nord-est de la orasul Chisinau, intr-o zona istorico-geografica bine delimitata, vestita si constientizata de catre autohtoni din timpurile stravechi drept Codrii Orheiului sau Tara Orheiului – care reprezenta in vremurile istorice o unitate teritorial-administrativa distincta ce se includea perfect in sirul multiplelor tari medievale romanesti din imensul spatiu carpato-nistrean. La Orheiul Vechi natura si civilizatia umana s-au impletit organic, formand un tablou perfect al lucrarilor lor milenare.

Numele rezervatiei arheologice si, respectiv, cel al complexului muzeal, provine de la denumirea unei localitati istorice, orasul medieval Orhei, care a existat pe aceste meleaguri in sec.XV-XVI, denumire evoluata in Orheiul Vechi, dupa parasirea asezarii date si intemeierea in alt loc a unui oras nou, cu acelasi nume, perpetuata pana la etapa actuala.

3. Vinăria „Mileştii Mici”

Vinaria Milestii Mici din Moldova

Crama de la Mileştii Mici a intrat în 2007 în Cartea Recordurilor, după ce a fost

 validată ca fiind cea mai lungă din lume şi cu cea mai mare capacitate de depozitare. La ora actuală, reprezintă un oraş vinicol subteran cu o lungime totală a galeriilor de peste 200 kilometri, cu străzi ce poartă numele vinurilor renumite şi de-a lungul cărora sunt amplasate butoaie de stejar şi cisterne cu o capacitate totală de 65 de milioane de litri, cu cascade subterane, săli dedegustare şi cişmele.Un loc deosebit în cadrul Fabricii de Vinuri de Calitate îl are Colecţia de aur „Mileştii Mici”, unde se păstrează circa 2 milioane de sticle de vinuri alese.

 

 

 

4. Mănăstirea Căpriana

Mănăstirea CăprianaMănăstirea Căpriana este una dintre cele mai vechi mănăstiri fondate în Basarabia. Este situată în zna centrală a Republicii Moldova, la aproximativ 40 km nord-vest de Chișinău, în ținutul deluros împădurit care purta odată numele de Codrii Lăpușnei. Considerata de multi istorici, ultimul bastion al arhitecturii voievodale din Republica Moldova, apartinand spatiului cultural romanesc. În perioada sovietică, mănăstirea Căpriana, ca de altfel toate lăcașurile de cult din RSS Moldovenească, a avut mult de suferit, averiile fiindu-i trecute în proprietatea statului, pentru ca în anul 1962 ea să fie închisă și devastată. Încă din 1949, autoritățile sovietice au încercat închiderea mănăstirii deoarece, după cum era scris într-un document al vremii: „Actualmente mănăstirea creează obstacole în procesul de colectivizare în satul Căpriana. Călugarii au o atitudine dușmănoasă față de colhoz și prin diverse metode caută să impiedice organizarea acestuia”.

La Căpriana a existat cea mai mare bibliotecă mânăstirească din Basarabia. În ciuda declarării mănăstirii ca „monument de arhitectură ocrotit de stat”, au dispărut cărțile bibliotecii, clopotele și numeroase obiecte de cult. În chilii a fost deschis un sanatoriu pentru copiii bolnavi de tuberculoză, în biserica „Sfântul Nicolae” s-a organizat clubul sătesc, iar biserica „Sfântul Gheorghe” a fost transformată în depozit. De abia în anul 1989, odată cu redeșteptarea națională a românilor din Moldova, în contextul politicii mai liberale promovată de Mihail Gorbaciov, mănăstirea și-a redeschis porțile.

5. Vinăria Cricova

Vinăria CricovaCele mai mari beciuri din lume se găsesc în Moldova, la doar caţiva kilometri spre nord de Chişinău, în localitatea Cricova. Aici se întinde în subteran un adevărat oraş al vinificatorilor, cu străzi, săli de degustare, depozite etc.

Lungimea totală a galeriilor de la Cricova depăşeşte 60 km în subteran. În liniştea subsolurilor de aici, 30 milioane de litri de vin îşi capătă calităţile sale preţioase şi incomparabile. Pe străzile subterane “Cabernet”, “Feteasca”, “Pinot” se pot deplasa autobuze cu turişti, însoţiţi de ghizi experimentaţi.

Vinoteca CricovaVinoteca Cricova dispune de cea mai bogată colecţie pe întreg spaţiul ex-sovietic.  În Cricova sunt produse vinuri spumante, respectandu-se cu stricteţe tehnologia clasică franceză. Astfel, Cricova a devenit o veritabilă carte de vizită a Moldovei.

 

 

 6. Mănăstirea Saharna

REzervatia si Mănăstirea Saharna

In estul Basarabiei, pe malul drept al raului Nistru, este situată mănăstirea “Sfanta Treime” de la Saharna, considerată, pe bună dreptate, printre cele mai mari centre de pelerinaje religioase din Moldova. Aici se găsesc unicele în republică moaşte ale Sf. Cuvios Macarie, iar pe una din stanci – amprenta lăsată, potrivit unei legende, de Maica Domnului.

Rezervaţia naturală Saharna se află pe înălţimea nistreană într-o zonă de atracţie turistică foarte populară. De sus, de pe stancile din satul Saharna, se întind nişte peisaje de excepţie: defileul stancos şi împădurit al rauleţului Saharna (16 km lungime) ce saltă peste 30 de praguri şi cascade.

Tot aici se găseşte o staţiune arheologică importantă, cu vestigii din epoca fierului (sec. X-VIII î.e.n.) şi o cetate de promotoriu geto-dacică (sec. IV-III î.e.n.), una din cele mai conservate de pe teritoriul Republicii Moldova. Deşi mănăstirea era înfloritoare în anii 50, ea a fost închisă de autorităţile sovietice în anul 1964. În incinta mănăstirii a fost organizat un spital de psihiatrie, devastîndu-i-se avutul. Mănăstirea a fost redeschisă în 1991. Tot atunci au fost reparate clădirile bisericilor.

Vinăria Purcari

 7. Vinăria Purcari

In sudul Moldovei, într-o zonă liniştită, pe o muchie de deal, se înalţă o cetate renovată. Aici se produc minunatele vinuri de Purcari, apreciate cu premii şi medalii la cele mai importante festivaluri internaţionale în ultimii 150 de ani. Ar fi păcat să vizitezi Republica Moldova şi să nu servesti din vinul de Purcari pe care, dupa cum spun unii, însăşi Regina Marii Britanii îl servea în fiecare zi la masă, încă din 1974.

Vinăria se mândreşte cu galerii subterane care adăpostesc o colecţie remarcabilă de vinuri cu brandul Purcari, printre care se numără exemplare care datează încă din anul 1948. Vinurile din Purcari concurează cu cele mai renumite vinuri din Burgundia şi Bordeaux. “Negru de Purcari” a înfrumuseţat masa împăratului rus Nicolai II, iar în beciurile de vin ale reginei britanice Victoria, care era cunoscută datorită gusturilor sale exigente, întotdeauna s-a păstrat vinul din Purcari. Aceste vinuri au obţinut mai mult de 30 de medalii la diferite concursuri.

8. Mănăstirea Hîncu

Mănăstirea HîncuMănăstirea Hîncu este una dintre cele mai bine amenajate şi vizitate mănăstiri din Moldova. Lăcaşul a fost înfiinţat în anul 1678 şi a fost iniţial un schit pentru femei. Pe parcursul sec. XVIII, schitul a fost ruinat şi distrus de tătari şi, în cele din urmă, complet pustiit. Însă, în sec. XIX, la insistenţa familiei Hîncu, schitul a fost restaurat şi transformat în mănăstire, unde s-au stabilit cu traiul călugări. În acelaşi timp au fost construite ambele biserici monastice din piatră – biserica Adormirii Maicii Domnului, biserica Sfintei Paraschiva şi încăperi auxiliare. Pe timpurile sovietice, pe teritoriul mănăstirii activa sanatoriul Ministerului Sănătăţii. În 1990, la cererea localnicilor din satele vecine, mănăstirea Hîncu este redeschisă, devenind în scurt timp una dintre cele mai bine amenajate şi vizitate de turişti. În preajma mănăstirii se găsesc mai multe izvoare bogate în apă, unul dintre ele avînd o mineralizare sporită.

9. Rezervaţia naturală Ţîpova

Mănăstirea rupestră Ţîpova

Mănăstirea rupestră Ţîpova este considerată una dintre cele mai mari mănăstiri din Europa. Comunitatea monahală de aici a existat cu mult înaintea formării statului feudal Moldova. Se crede că unele chilii au fost săpate în stancile abrupte ale Nistrului prin sec. X-XII (potrivit altor date sec. XVI-XVIII).

Mănăstirea este zidită pe varful unor stanci abrupte, deschizînd o privelişte fermecătoare a luncii fluviului Nistru. Fiind situată la 100 de metri deasupra nivelului apei, ea include trei niveluri, numărand mai multe încăperi, inclusiv două biserici.

Se spune că în această mănăstire domnitorul Moldovei Ştefan cel Mare s-a cununat cu soţia sa Maria Voichiţa. O legendă mai veche ne spune că în aceste locuri, langă cetatea geto-dacă, şi-a petrecut ultimii ani din viaţă poetul Orfeu din mitologia greacă, care a fost înmormantat sub o lespede de piatră la poalele cetăţii. Legenda spune că mormantul lui s-ar afla într-o nişă de la poalele cascadei, putand fi recunoscut după o lespede cu şapte găuri. Cercetătorii afirmă că un astfel de mormant a fost descoperit în apropiere de Ţîpova.

 
10. Mănăstirea Japca

Manastirea Japca

 Mănăstirea Japca este bine cunoscută vizitatorilor prin mănăstirea de maici de aici, care a fost singura functională în perioada sovietică. Are o poziţie rar întalnită de alte mănăstiri, caracterizîndu-se printr-o compoziţie deosebită a orizontului. Lăcaşul este ridicat pe un mal stâncos, care pare inaccesibil pentru construcţia  bisericii şi chiliilor. Peretele din exteriorul mănăstirii rupestre, tencuit şi văruit, creează impresia unei case de lut ce stă pe o pantă şi nu a unei biserici. Deşi mănăstirea a fost înfiinţată la începutul sec. XII, în urma invaziei tătarilor, aceasta a fost pustie pe parcursul a caţiva zeci de ani. Doar în anul 1770, în mănăstire au venit din nou călugării, care încercau să scape de urmărirea tătarilor. Peste un timp oarecare schitului, în care era deja puţin spaţiu pentru călugării veniţi, i-a fost oferit un lot de pămant pe care a fost construită prima biserică din lemn, cu eforturile unui nou stareţ. Datorită aceluiaşi stareţ, schitul a început să se dezvolte rapid şi în anul 1818 s-a transformat în mănăstire.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.